Сцена / екран / ефир

Световна оперна звезда в "Сватбата на Фигаро" - Пловдив, Античен театър

Спектакъл на 12 юли, с участието на преподаватели от Международната оперна академия

◊ ПОКАНА

Държавна опера – Пловдив кани своите почитатели и любителите на оперното изкуство на 12.07., петък, на спектакъла „Сватбата на Фигаро” – една продукция на „Варна интернешънъл” и Държавна опера – Стара Загора, с участието на световно известното сопрано Сюзън Невс, оркестърът на Държавна опера – Пловдив, и с диригент Деян Чобанов.

Този спектакъл е част от третата ежегодна Оперна академия в България, инициатива на „Варна Интернешънъл. Тази година тя е значително по-мащабна от първите две, както по продължителност, така и по съдържание. Тя ще представи два спектакъла на „Сватбата на Фигаро“, на 8 и 10 юли, в Държавна опера - Стара Загора. В тях ще ни демонстрират таланта си участниците в Академията, подпомагани от техните преподаватели. А в Пловдив на 12.07. в ролите ще се превъплътят самите професори-преподаватели.

Драматичното сопрано Сюзан Невс, призната на сцени като „Метрополитен опера“, „Опера Бастий“ - Париж, „Дойче опера“ - Берлин и „Гран театро лицео“ – Барселона и др., ще изпълни ролята на графиня Розина.

Невс е спечелила изключителна известност като сопрано от първа величина за творби на Верди.Репертоарът и е необичайно широк и включва Абигайл в „Набуко“, лейди Макбет в „Макбет“, Одабела в „Атила“, Елвира в „Ернани“, Леонора в „Трубадур“ и „Силата на съдбата“, Елизабет дьо Валоа в „Дон Карлос“, водещата роля в „Аида“ и Алис Форд във „Фалстаф“. Кариерата й е специално свързана с ролята на Абигайл, която е изпълнявала на сцени по целия свят, включително и в нова постановка от 2000 г. в „Дойче опера“ под диригентството на Марчело Виоти, на две представления в „Опера Бастий“ – Париж, в Монреал, Сантяго, Парма, Генуа, Лиеж, Мюнхен, Каляри, Билбао, на „Арена ди Верона“, Болоня, Монте Карло (където също е пяла и Аида) и на фестивалите на открито в Ним и Хорежи д'Оранж, „Метрополитен опера“ и „Щаатс опера“ - Виена. Също така Невс получава висока оценка за главната си роля в операта „Норма“ на Белини, която е изпълнявала в Барселона, Тулон, Мадрид, „Щаатсопера“ – Берлин и в Монпелие, Франция.

Публиката ще види още: Дейвид Темпълтън, Хуан Хосе Наваро Вадис (Фигаро), Винсънт Дейвис (Базилио), Канди Смит (Марчелина), Нортън Кристсън (Курцио, Ръсел Франкс (Антонио). Трупата включва още младите артисти Джесика Ваиз в ролята на Сузана, Елизабет Джоунс като Керубино, Мартин Фелдман като Бартоло и Кристен Павлич като Барбарина.


Билетите са на цена 12 и 15 лв. и се продават на касата пред Община Пловдив, касата на Държавна опера – Пловдив и в eventim.bg


Автор: Държавна опера Пловдив
09.07.2013 г. 13:42
Посетено: 1117
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17365-svetovna-operna-zvezda-v-svatbata-na-figaro-plovdiv-antichen-teatar