Сцена / екран / ефир

"Сватбата на Фигаро" в Държавна опера Стара Загора

С участието на студенти от Международната оперна академия

◊ СЪБИТИЕТО
 
Само на 8 и 10 юли на сцената на Старозагорската опера "Сватбата на Фигаро"

Комична опера в четири действия с музика на Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), италиански текст: Лоренцо Да Понте, базиращ се на „Le mariage de Figaro“, втората част на трилогията на Пиер Аугустин Карон Бомарше за личността на Фигаро.

„Нито висока интелигентност, нито въображение, дори и двете заедно не правят гения. Любов, любов и любов – това е душата на гения.“
Волфганг Амадеус Моцарт – австрийски композитор и диригент

"Сватбата на Фигаро" (Le nozze di Figaro) била представена за пръв път на 1 май 1786 г. в Бургтеатър на Виена под ръководството на композитора. Операта намерила добър прием у публиката и била представена още през декември на същата година и в Прага. На основата на големия успех в Прага Моцарт получил поръчка за следващия оперен сезон да композира още една опера: „Дон Жуан“.

"Сватбата на Фигаро" била вече най-известното произведение в Европа. Театралната пиеса на Бомарше предизвикала като предусещане за революцията (1784) в Париж силно внимание, затова поетът на текста Лоренцо да Понте трябвало да промени в оперното либрето някои места в диалога, за да се осъществи и премиера във Виена. Йозеф II разрешил лично премиерата въпреки съпротивата на влиятелни кръгове, но и я свалил  (може би заради твърде големия успех) отново само след няколко представления.

В операта на Моцарт всяка от фигурите музикално е очертана изключително релефно, и дори в речитативите настроенията са отразени с най-голяма яснота и така те докосват слушателя.

Действието се развива в замъка на граф Алмавива в Агуас Фрескас близо до Севиля. Това е една предимно весела пиеса за любовта, която води граф Алмавива при Сузана – прислужницата на неговата съпруга, пажа Керубино - до всички женски същества, и не съвсем младата Марчелина – към камердинера Фигаро. Следвайки една стара традиция, феодалният господар има правото на първата нощ (ius primae noctis). Тъй като граф Алмавива е отменил това право в своята владетелска област, сега той съжалява за отменянето му точно преди предстоящата сватба на очарователната Сузана с камердинера Фигаро.


◊ "СВАТБАТА НА ФИГАРО" В ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА

На Старозагорска сцена операта "Сватбата на Фигаро" е поставяна един-единствен път през далечната 1966 година. На 27 октомври премиерата е дело на творческия екип: диригент Димитър Димитров, режисьор Петър Златев, художник Петър Русков и хормайстор Богдана Попова.

• Само на 8 и 10 юли старозагорската публика ще има удоволствието да види тази опера с участието на студенти от Международната оперна академия, с преподаватели Сюзън Невс, Кенди Смит и Ръсел Франкс.

Оркестър на Държавна опера Стара Загора и Пловдивска опера, под диригентската палка на маестро Диан Чобанов.

На 25 юни на сцената на Държавна опера Стара Загора при огромен успех премина концертът на студентите, преподавателите им и драматичното сопрано Сюзън Невс. Тя е международно призната солистка в театри като Опера Бастилия (Париж), Метрополитън опера (Ню Йорк), Дойче опер (Берлин), Арена ди Верона, Гран театро дел Лисео (Барселона) и мн. други. Вълнуваща с пеенето си певица Невс изпълнява репертоара на някои от най-трудните роли, написани за сопран. Изключително популярна като Вердиев сопран тя изпълнява Абигайл в „Набуко“, Лейди Макбет в „Макбет“, Одабела в „Атила“, Елвира в „Ернани“, Леонора в „Трубадур“ и „Силата на съдбата“, Амелия от „Бал с маски“ и Елизабет в „Дон Карлос“. За нейна коронна роля е признато изпълнението и на Абигайл – роля, изиграла определящо значение в кариерата й, и която пее по цял свят.

Сюзън Невс е родена в Ню Йорк, майка й е французойка, а баща й – португалец. Затова не случайно тя се чувства като у дома си във всеки европейски град. Завършила е музикален колеж в Манхатън. Там получава и магистърска степен. Лауреат е на конкурса за оперни певци на името на Лучано Павароти. Европейският й дебют е през 1990 г. в концерт с Холандския радиооркестър под диригентството на Хенри Луис, което води след себе си и до дебют в Концертгебау в Амстердам, в концертна версия на операта "Валкюра" от Вагнер с диригент Едо де Ваарт.

Автор:
Таня Матева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
01.07.2013 г. 20:17
Посетено:
1469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17315-svatbata-na-figaro-v-darzhavna-opera-stara-zagora