Сцена / екран / ефир

На сцената на Старозагорска опера гостува Сюзън Невс – сопрано, солист на Метрополитън опера

Галаконцерт на 25 юни с участието на Сюзън Невс, Кенди Смит, Ръсел Франкс и ученици от майсторския клас в Международната оперна академия

На сцената на Старозагорска опера гостува Сюзън Невс – сопрано, солист на Метрополитън опера
Сюзън Невс


◊ СЪБИТИЕТО

На 25 юни на сцената на Старозагорска опера гостува Сюзън Невс – сопрано, солист на Метрополитън опера.

Един от най-блестящите и наистина вълнуващи гласове на века!

В рамките на поредната Международна оперна академия, организирана от Варна интернешънъл с изключителното съдействие на Държавна опера Стара Загора, в която млади оперни певци преминават майсторски клас, преподавателите, заедно със своите ученици ще поднесат галаконцерт с оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на Диан Чобанов.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА МЕЖДУНАРОДНАТА ОПЕРНА АКАДЕМИЯ

Драматичното сопрано Сюзън Невс е международно призната солистка в театри като Опера Бастилия (Париж), Метрополитън опера (Ню Йорк), Дойче опер (Берлин), Арена ди Верона, Гран театро дел Лисео (Барселона) и мн. др. Вълнуваща с пеенето си певица, Невс изпълнява репертоара на някои от най-трудните роли, написани за сопран. Изключително популярна като Вердиев сопран тя изпълнява Абигайл в „Набуко“, Лейди Макбет в „Макбет“, Одабела в „Атила“, Елвира в „Ернани“, Леонора в „Трубадур“ и „Силата на съдбата“, Амелия от „Бал с маски“ и Елизабет в „Дон Карлос“. За нейна коронна роля е признато изпълнението и на Абигайл – роля, изиграла определящо значение в кариерата й, и която пее по цял свят.

Сюзън Невс е родена в Ню Йорк, майка й е французойка, а баща й – португалец. Затова неслучайно тя се чувства като у дома си във всеки европейски град. Завършила е музикален колеж в Манхатън. Там получава и магистърска степен. Лауреат е на конкурса за оперни певци на името на Лучано Павароти. Европейският й дебют е през 1990 г. в концерт с Холандския радиооркестър под диригенството на Хенри Луис, което води след себе си и до дебют в Концертгебау в Амстердам, в концертна версия на операта Валкюра от Вагнер с диригент Едо де Ваарт.

Международната оперна академия работи в тясно сътрудничество с университета Стейтсън в САЩ. Тази година със  студентите  по оперно пеене ще се занимава и Кенди Смит – доктор по музика на Университета в Стейтсън, преподавател по техника на гласа и в Университета на Британска Колумбия и Музикалната консерватория на Университета в Синсинати. Като изпълнител тя се радва на изключителна кариера в музикалния театър и оперета. Пее главните роли в различни местни, регионални и международни театри, включително Seaside Musik Theater, Ohio Light Opera, Reverside Theater на Vero beach, Karl Heinz Stracke на Interworld Productions (за който тя играе Карлота в германското турне на премиерата на Phantom). Кенди Смит пее и сопрановите сола в оратории, представяни от местни и регионални организации и оркестри. Носител е на награди от много конкурси.

Работата на д-р Смит като гласов специалист и педагог продължава повече от 20 години. Известна е нейната способност да отключи гласовете на певците бързо и здравословно. Изключително е търсена за майсторски класове в различни колежи и университети. Учител е по различни програми, включително проекта Sherrill Milnes Voice Experience GEnx. По време на мандата си като изпълнителен директор на Националната асоциация на учителите по пеене тя работи заедно с някои от водещите вокални педагози в Америка.
 
Като гост-преподавател в Международната оперна академия тази година в Стара Загора ще гостува и Ръсел Франкс – бас-баритон, директор на Операта на Университета в Стейтсън, САЩ. Репертоарът му включва повече от 40 оперни и над 20 ораториални партии, както и стотици солови изпълнения. В момента е преподавател в Университета Стейтсън, Флорида. Г-н Франкс притежава научни степени от Стейтсън Университет и Университета в Синсинати. Кариерата му включва изпълнения като соло бас в Les Noces на Игор Стравински, Кантата № 22 на Бах (заедно с Кристоф Уолф). Гастролирал е със звезди на операта като Diana Soviero, Justino Diaz, Carol Neblett, Жозефин Барстоу, Саймон Естес, Джеймс Лукас и мн.др. Пял е на много сцени включително Опера Пенсакола, Флорида Гранд Опера, Флорида Лирик Опера Къмпани, оперния театър на Питсбърг и т.н. Освен като певец, Ръсел Франкс е и опитен режисьор на оперни постановки.

• На 25 юни на сцената на Операта в Стара Загора тримата преподаватели в майсторския клас заедно със своите ученици ще изнесат галаконцерт.

В партньорство с оркестъра на Старозагорската опера с диригент Диан Чобанов Сюзън Невс ще изпълни арии от оперите "Тоска" на Пучини, "Силата на съдбата" от Верди, "Селска чест" от Маскани, "Адриана Лекуврьор" от Чилеа и "Дон Жуан" на Моцарт.

Кенди Смит и Ръсел Франкс ще представят дует от оп. "Дон Паскуале" на Доницети, а техните ученици ще пеят арии от опери на Моцарт, Верди и Пучини.

В програмата на  майсторския клас е включена подготовката и реализацията на „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт. Очаквайте тези спектакли на 8 и 9 юли на сцената на Държавна опера Стара Загора
.

Автор:
Таня Матева
Публикация:
19.06.2013 г. 14:58
Посетено:
1196
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17266-na-stsenata-na-starozagorska-opera-gostuva-syuzan-nevs-soprano-solist-na-metropolitan-opera