Сцена / екран / ефир

Театрален маратон в Държавен куклен театър Стара Загора

Шест от най-успешните пиеси от афиша за сезон 2012/2013 година

Театрален маратон в Държавен куклен театър Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

От 17 юни 2013 г. в ДКТ Стара Загора започва Театрален маратон. В рамките на три дни зрителите ще могат да видят шест от най-успешните пиеси от афиша за сезон 2012/2013 година.

В града на липите ще се срещнат представители на постановъчните екипи и на българската театрална критика, сред които са Юрий Дачев, Светла Бенева, Михаил Шишков. Целта на срещата е да се обсъди качеството на продуцираната през завършващия театрален сезон от Държавен куклен театър Стара Загора.

Какво ще може да види старозагорската публика в рамките на маратона:


◊ ПРОГРАМАТА

17 юни 2013 година

. 09:30 часа
Красавицата и звярът
Автор: Шарл Перо
Сценична адаптация и режисура: Ирослав Петков
Сценография: Васил Рокоманов
Музикално оформление: Ирослав Петков
                   
Номинация на Кирил Антонов за наградата „СИВИНА” 2013 за млад актьор от АКТ-Унима и Съюз на артистите в България за ролите си в спектакъла „Красавицата и Звярът” в Държавен куклен театър Стара Загора. Учредена през 2010 г., наградата „СИВИНА” отличава млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство.  Наречена е така в знак на преклонение пред творчеството на талантливото актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци - АКТ-Унима - България. Инициативата е подкрепена от Съюза на артистите в България.

. 11:30 часа
Пепеляшка
По Шарл Перо
Драматизация и режисура: Елза Лалева
Сценография: Свила Величкова
Музика: Константин Цеков

Номинация за ИКАР 2013 за сценографията на Свила Величкова. Спектакълът бе представен с изключителен успех на фестивала „Цар Приказка” във Великий Новгород Русия, който се проведе от 25 до 29 април 2013 г. „Пепеляшка” бе селектирана и за участие в конкурсната програма на Международния фестивал Bábkarská Bystrica 2012. Dvojitý impulz, Словакия. Представлението на сцената на Държавната опера на Банска Бистрица събра възторга и овациите на публиката.

„Старата вълшебна приказка ни дарява с много поуки, но когато тя е в „сърцето” на един театрален спектакъл с кукли, то тогава се случва истинската магия. Посланията й се разгръщат красиво и мощно, със силата на живото изкуство. Това е възможно само в театъра и е голям късмет да можеш да го съпреживееш.”
Елза Лалева – режисьор


18 юни 2013 година

. 09:30 часа
Зайчето Питър
Автор: Беатрикс Потър
Адаптация и режисура: Румен Гаванозов
Сценография и кукли: Станислава Кръстева
Музика: Христо Намлиев
Адаптация и режисура: Румен Гаванозов

За пакостливото зайче Питър, което не послушало майка си, и вместо да отиде за къпини със своите братчета и сестричета, влязло в зеленчуковата градина на мистър Макгрегър да яде марули. За нещастие стопанинът скоро разбрал това, но за щастие така и не успял да го хване. Уплашеното зайче се прибрало у дома, с мисълта никога повече да не влиза в тази ужасна градина, при тези ужасно вкусни марули, и този ужасно страшен мистър Макгрегър. И още нещо, вече да слуша своята стара майка Зайка.

. 11:30 часа
Който не работи, не трябва да яде
Драматизация и режисура: Ирослав Петков
Сценография и кукли: Ива Гикова, Ивайло Николов
Муз. оформление: Ирослав Петков

Кой не знае тази приказка?
Кой не е чувал за нея?
Заглавието й – мъдра поговорка!
Поуката й – народна мъдрост!
На сцената – фолклорна магия!
Куклите – изписани!
Актьорите – баш майстори!

. 19:00 часа
Няма да платим
VII Международна творческа лаборатория
Импровизационна музикална комедия за възрастни
По мотиви на Дарио Фо
Художествен ръководител: Ищван Наги
Асистент-режисьор: Габриела Хаджикостова
Сценография и костюми: Адриана Найденова
Музика: Петър Цанков
Текст на песните: Матей Стоянов


19 юни 2013 година

. 10:00 часа
Вълшебникът от Оз
Мюзикъл по Л. Ф. Баум
Постановка: Боньо Лунгов

Сюжетът и героите на "Вълшебникът от Оз" са познати на всички деца и техните родители. Това прави адреса на представлението интересен за малки и големи. Спектакълът е синтетичен. В него са преплетени куклен, драматичен театър, танц, музика и филм. С богато въображение са изработени костюмите, сценографията и мултимедията в представлението.
   
Постановъчният екип си е поставил задачата да не променя класическата приказка, но използвайки богати изразни средства и много фантазия, да превърне "Вълшебникът от Оз" в един съвременен спектакъл. 
Проф. Боньо Лунгов




Автор:
ДКТ - Стара Загора
Публикация:
12.06.2013 г. 16:46
Посетено:
1546
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17229-teatralen-maraton-v-darzhaven-kuklen-teatar-stara-zagora