Сцена / екран / ефир

Отново "Турандот" на Държавна опера Стара Загора

Спектакъл на 11 юни 2013 от 19,00 ч.

Отново "Турандот" на Държавна опера Стара Загора


◊ "ТУРАНДОТ" В СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА

Първото изпълнение на операта „Турандот” на сцената на Старозагорската опера е било на 7 март 1990 год. С режисьор Пламен Карталов и диригент Димитър Димитров. На 28 февруари в настоящата 2013 година, след 23 лета „Турандот“ се завърна на сцената на Държавна опера Стара Загора. Режисьор на спектакъла е Нина Найденова, диригент Диан Чобанов, сценограф Борис Стойнов, художник костюми Цветанка Петкова-Стойнова, хореограф Боряна Сечанова, диригент на хора Богдана Попова и Младен Станев.

На 11 юни в ролята на Турандот ще пее Елена Баръмова. Носителка е на редица престижни отличия от наши и международни конкурси. Критиката пише за българската певица: "Надарена с великолепен и мощен глас с драматичен тембър, Баръмова демонстрира голям гласов потенциал и голяма концентрация." Гастролирала e в Италия, Франция, Испания, Португалия, Холандия, Белгия, Швейцария, Австрия, Чехия, Германия, Полша, Естония, Япония, Тайван, Корея, Египет.

В ролята на Калаф ще се представи Костадин Андреев. От 1995 година е щатен артист-солист на Националната опера – София, където изпълнява централния теноров репертоар. За десет години творческа дейност певецът се е претворил в 31 роли, включващи творби на композиторите Верди, Понкиели, Пучини, Гуно, Халеви, Бизе, Масне, Мусоргски, Стравински, Владигеров и др. Костадин Андреев е работил с големите диригенти Антонио Гуаданьо, Сейджи Осава, Никса Бареца, и др. Негови партньори са били световноизвестните оперни певци Агнес Балца, Галина Горчакова, Мишел Крайдър, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Ренато Брузон, Лео Нучи, Феручо Фурлането, Никола Гюзелев и др.

Диригент ще бъде Найден Тодоров, от 2005 г. директор на Държавна опера Русе. Носител на много награди от наши и международни конкурси. През 2013 година е избран от слушателите на Българското Национално Радио за "Музикант на годината" за 2012 година. След спектакъла на „Турандот“ на сцената на Държавна опера Стара Загора Найден Тодоров получи и специалната Награда за заслуги на Държавна опера Стара Загора.

В „Турандот” на 11 юни ще участват и солистите на Държавна опера Стара Загора: Русалина Мочукова (Лиу), Александър Марулев (Тимур), Иван Кабамитов (Пинг), Георги Динев (Панг), Ивайло Йовчев (Понг), Симеон Симеонов (Император Алтум).

Зрелищност и фантазия, облечени в източна естетика – са запазения знак на това представление. Посланието е: Спри преди върха и се огледай в чувствата си. Ако там няма ЛЮБОВ – върни се и я намери!



Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
10.06.2013 г. 14:11
Посетено:
1828
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17215-otnovo-turandot-na-darzhavna-opera-stara-zagora