Сцена / екран / ефир

Премиера на танцовия пърформанс "Кардиограма"

1 юни, 21 ч., Дерида Денс Център

Премиера на танцовия пърформанс "Кардиограма"


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 юни от 21 ч. в Дерида Денс Център (бул. "Сливница" 245, етаж 3) ще се състои премиерата на танцовия пърформанс „Кардиограма“, зад чието осъществяване стоят едни от най-любопитните съвременни артисти – Мартин Пенев, Виолета Витанова, Станислав Генадиев.
 
Това са имената в две от трите номинации за ИКАР 2013 за съвременен танц и пърформанс. Взаимодействието им по естествен начин предизвиква вълнение и сърцебиене.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Идеята, драматургията, сценографията и звуковата среда в „Кардиограма” са на „дигиталния художник“ Мартин Пенев, който не позволява спектакълът да бъде просто танцов, но го превръща и във визуален пърформанс, където средата е отделен персонаж.

Едновременно ограничаващи и освобождаващи, костюмите са на Мира Петрова, а асистент-продукция е Стефан Дончев. Музиката е съвместна работа на Мартин Пенев и Станислав Генадиев. В пърформанса участва и актрисата Гергана Христова.

Хореографията и танцът са на тандемът Виолета Витанова – Станислав Генадиев, като това е първият им съвместен проект след спечелването на награда ИКАР 2013 за съвременен танц и пърформанс за „Мишеловката“ в спектакъла „Хамлет“ (реж. Явор Гърдев).

С туптящи танцово-сетивни пулсации, пърформансът посреща зрителите директно в дълбините на психиката на главния герой. Ще го видите изгубен сред собствените му обсесии и лъжливи проекции, които придобиват автономност, плашат го и го привличат. Дали тази автономност ще се окаже съграждаща и спасителна, или ще разруши личността, ще разберете, ако гледате „Кардиограма”.  Три образа и тяхното метафорично присъствие ще се търсят, спасяват, съревновават, танцуват. Как? – Ще видим на 1 юни, от 21 ч. в Дерида Денс Център.

Проектът се реализира с подкрепата на СП „Култура“ на Столична община в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата. Проектът се реализира с подкрепата на резидентска програма на Център за съвременен танц "Derida Dance Center".Автор: Културна фондация "А25"
30.05.2013 г. 11:20
Посетено: 886
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17123-premiera-na-tantsoviya-parformans-kardiograma