Сцена / екран / ефир

Кинофестивалът "В Двореца" показва 108 филми от цял свят

Единадесетото издание ще е само в Балчик, с прожекции от 29 юни до 6 юли

Кинофестивалът "В Двореца" показва 108 филми от цял свят


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

108 филми от 37 държави от всички континенти ще се състезават в конкурсните програми на XI Международен фестивал за късометражно кино “В Двореца” в Балчик.

Тази година киносъбитието ще се проведе от  29 юни до 6 юли. Прожекциите ще бъдат със свободен вход в традиционно познатите фестивални салони в комплекса „Двореца” и в читалище „Пайсий Хилендарски” в град Балчик. Нещо ново за това издание на фестивала ще бъде новоизградената зона за външни прожекции, също с вход свободен.

 

◊ ФИЛМИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ В БАЛЧИК

96 от заглавията в конкурсите ще бъдат показани за първи път у нас. Сред страните, от които идват филми за фестивала “В Двореца”, са далечните Япония, Южна Корея, Перу, Доминикана, Иран, Сирия. България се нарежда на челното място с 30 родни филма.

Общият награден фонд на 11-я кинофестивал “В Двореца” е в размер на 10 000 евро в злато. 

Победителите, избрани от международното жури, ще получат и статуетка, реплика на оригиналната скулптура на принцеса Илеана, дъщеря на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург.

 

◊ КАКВО СПОДЕЛИ ФЕСТИВАЛНИЯТ ДИРЕКТОР

“Предстоящото единадесето издание по същността си е първо за нас. След десет години на експеримент във формата, времето и мястото, сега ние, оставайки верни на вкуса си за кино, съчетаваме най-добрите си практики с една обновена визия за организиране и провеждане на филмовия фестивал, по-силно ориентирана към развитие, промоция и институционализиране на късометражното българско кино и неговите автори“, споделя директорът на фестивала Цанко Василев.

 


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
29.05.2013 г. 18:20
Посетено:
1416
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17119-kinofestivalat-v-dvoretsa-pokazva-108-filmi-ot-tsyal-svyat