Сцена / екран / ефир

Прожекция на филма "Те отлитат"

Филм за дивите птици в България

Прожекция на филма "Те отлитат"

Снимка: Моно Колектив


◊ СЪБИТИЕТО

На 3 юни (понеделник) от 19:00 ч. в кино "Икар" ще се състои прожекцията на удивителния научнопопулярен филм за дивите птици в България „Те отлитат“.

Филмът е създаден от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Моно Колектив, с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

40-минутният филм разказва за едни от най-редките и застрашени от изчезване видове птици в България - червеногуша гъска, египетски лешояд, царски орел, белоопашат мишелов и къдроглав пеликан.

Специално за прожекцията в Добрич ще гостува режисьорът на филма - Симеон Цончев, който ще сподели с публиката най-впечатляващите моменти от процеса на снимането.


◊ ОЩЕ ЗА ФИЛМА

Някъде там, в скованите от студ и лед Тюленово и Дуранкулак, червеногуши гъски водят неспирна борба за живот. Над чудноватите силуети на Белоградчишките скали белоопашати мишелови защитават зорко владенията си. В дебрите на Родопите все още скитат египетски лешояди, едни от най-интелигентните птици в света. Около каньона на река Арда и по скалите на застинали вулкани се боричкат тромави белоглави лешояди. Над обвитите в мистерия каменни долмени в Сакар планина се реят последните двойки величествени царски орли… Край Бургас любимите на всички ни бели щъркели разкриват хитрия си нрав, ята пеликани се носят като безмоторни самолети над панелните блокове, а женските дъждосвирци живеят в блаженство, обгрижвани от тънкоклюни обожатели сред топлите води на морските лагуни.

Филмът “Те отлитат” е заснет в рамките на проект “Вижте за първи път: Летящото богатство на България” и се представя в Добрич с подкрепата на Вила ди Полета.

Цената на билетите е 3 лв. и могат да бъдат закупени на касата на киното.


Автор: Цвета Нешева
29.05.2013 г. 00:10
Посетено: 923
Етикети: птици, филм, Добрич, Българско дружество за защита на птиците, БДЗП, БДЗП Добрич, кино Добрич, Те отлитат
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17112-prozhektsiya-na-filma-te-otlitat