Сцена / екран / ефир

Асен Блатечки ще представи "Роберто Зуко" в Открита сцена "Сълза и смях"

Университетски театър на НБУ гостува на столичния Бродуей

Асен Блатечки ще представи "Роберто Зуко" в Открита сцена "Сълза и смях"

◊ ПОКАНА ЗА ТЕАТЪР

Стана традиция Университетският театър към НБУ да гостува  със свои спектакли на професионални сцени в София и в страната. Тази инициатива на ръководството на театъра и университета даде възможност повече зрители да се запознаят с работата на талантливите студенти и техните преподавателите.

На 30 май от 19 ч. в театър „Сълза и смях” ще се играе „Роберто Зуко” от Бернар-Мари Колтес.

Режисьор на спектакъла е Асен Блатечки, който според  думите му е работил с голяма охота и любопитство със студентите. Сценограф е Антония Попова, композитор – Христо Намлиев. 

Участват студенти от Програма "Театър" на НБУ, а самото представление е реализирано с финансовата подкрепа на Централен фонд за Стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Текстът на Колтес не е непознат за театралните сцени, но версията на Асен Блатечки не натрапва присъда и не налага отношение. Режисьорското решение изгражда характерите на героите на Колтес, уповавайки се на взаимоотношенията на всеки един от персонажите с останалите действащи лица. Зрителят сам трябва да открие и достигне до своята истина.

В представлението актьорите-студенти умело пресъздават експресивния свят на Колтес. Самотен вик, бягство от скуката, несъгласие с еднаквостите и празнотата на еднообразието, тайната на едно престъпление, копнеж по свободата – всичко това са акцентите в спектакъла.

Роберто Зуко и обкръжението му си разменят ролите в една перспектива на бягство от самотата, в която да избягаш изглежда все по-невъзможно. Наникъде. Всяка от историите, изглежда в своята драматична болезненост така отчайващо изплъзваща се в перспективата на бягството, което самоубийствено отвежда човек на същото място: "И когато се обърнеш и погледнеш назад, виждаш пустиня. И пак потегляш нанякъде."


Автор:
Емил Добрев
Публикация:
28.05.2013 г. 14:34
Етикети:
театърСълза и смяхНБУАсен Блатечки
Програма Театър на НБУ
Бернар-Мари Колтес
Роберто Зуко
Посетено:
1473
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17106-asen-blatechki-shte-predstavi-roberto-zuko-v-otkrita-stsena-salza-i-smyah