Сцена / екран / ефир

Операта "Пощальонът от Лонжюмо" - за първи път в България

Премиера на Държавна опера Стара Загора - 23 май 2013

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

На 23 май Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в България комичната опера „Пощальонът от Лонжюмо“ от Адолф Адам. Продукцията е съвместен проект с Френският културен институт в България.

„Пощальонът от Лонжюмо“ е написана през 1836 г. и е операта, която всъщност прави композитора Адоф Адам световно известен. Първото й изпълнение е на 13 октомври, 1836 г. в Опера Комик, Париж. Действието се развива в село Лонжюмо и замъка Дьо Латур, Фонтенбло – Франция. Годината е 1756 и десет години по-късно, 1766 г.  Изящна, по френски лека и грациозна музика, лесно запомнящи се мелодии, живи и непосредствени характери на героите, типично френски хумор – всичко това предрича успеха на тази творба.


ТВОРЧЕСКИЯТ ЕКИП НА СПЕКТАКЪЛА

За режисьора на спектакъла Емануел Кордолиани – „Пощальонът от Лонжюмо“ е много френски начин да се преразкаже добре познатата приказка за жената, която мами дявола, който е измамил мъжа! Емануел Кордолиани вече е позната на българската оперна публика с работата си върху „Граф Ори“ на Росини, която бе поставена  в операта във Варна. Тя е завършила Националната академия за драматично изкуство в Париж. Драматург и постановчик, Кордолиани предпочита да работи върху оригинални и по-рядко изпълнявани музикални творби.

Диригент на спектакъла ще бъде Дидие Талпен, който в момента е и директор на Френския културен институт в България. Изучавал е оркестрово дирижиране в Екол нормал дьо мюзик дьо Пари, Националната музикална консерватория в Париж и във фондацията „Йехуди Менухин“, на която е и лауреат. Има изключително богата и разностранна творческа дейност, както концертна така и звукозаписна. В последните години, воден от силната си привързаност към френския оперен репертоар, в България дирижира „Роберт дяволът“ от Майербер в Националната опера в София, „Граф Ори“ от Росини във Варненската опера, „Ловци на бисери“ от Бизе на Музикалния фестивал в Пловдив, „Хубавата Елена“ от Офенбах“ в Музикалния театър в София. След премиерата на „Пощальонът от Лонжюмо“ в Старозагорска опера му предстои спектакъл на „Африканката“ от Майербер в Софийска опера.

Към френския екип  за премиерата на операта „Пощальонът от Лонжюмо“ са още сценографът и художник на костюмите – Жули Скобелцин. Тя е завършила Висшето национално училище за декоративни изкуства в Париж. Създала е множество костюми за оперни спектакли във Франция и Европа, а от 2004 г. работи в сътрудничество с Емануел Кордолиани за над  10 оперни проекта.

Никола Шено е главен корепетитор при поставянето на операта „Пощальонът от Лонжюмо“. Изучавал е пиано в Лионската консерватория и вокално акомпаниране в консерваторията в Париж. Самият той страстен почитател на дирижирането посещава курсовете на Пиер Сао в Консерваторията в Дижон, където се дипломира през 2008 г. По покана на Френският институт в България, Никола Шено участва като вокален ръководител в „Ловци на бисери“ в Пловдив и като асистент-диригент на Дидие Талпен в „Граф Ори“ във Варна. Предстои участието му в Парижката опера по „Аферата Макропулос“ през септември 2013.

В състава на солистите са включени: Николай Моцов, Ивайло Йовчев, Денис Иванов, Иван Кабамитов, Яница Нешева, Десислава Стефанова, Петър Кунев и Евгений Арабаджиев.

Участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера Стара Загора.


◊ ПРЕМИЕРАТА

Премиерата на операта „Пощальонът от Лонжюмо“ на сцената на Държавна опера Стара Загора е на 23 май, четвъртък, от 19 часа.

По едно щастливо съвпадение – точно това е датата, на която през 1897 год. във френския град Лонжюмо е открит паметник на композитора Адолф Адам, наречен „Пощальонът“. Автор на скулптурата е Пол Фурние. Събитието е подчертано и от провеждането на голям музикален конкурс, с над 50 участника.

Щастливи сме, че с премиерата на 23 май 2013 год. на операта „Пощальонът от Лонжюмо“, Старозагорският спектакъл ще влезе в оперната история и като първата постановка на това произведение в България.

 

Автор: Таня Матева, Държавна опера Стара Загора
16.05.2013 г. 10:52
Посетено: 835
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17020-operata-poshtalyonat-ot-lonzhyumo-za-parvi-pat-v-balgariya