Сцена / екран / ефир

"Метаморфози" на Открита сцена "Сълза и смях"

Университетският театър на НБУ отново представя свой успешен спектакъл на "Раковски"

"Метаморфози" на Открита сцена "Сълза и смях"


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 май от 19 ч. на сцената на театър "Сълза и смях" ще бъде представен спектакъла "Метаморфози" на режисьора Ева Волицер.
   
Представлението е играно с голям успех на сцените на  Български културен институт - Лондон, Университетски театър НБУ, Народен театър “Иван Вазов”, Русенски драматичен театър, Плевенски драматичен театър, Бургаски драматичен театър, Варненски драматичен театър.
   
Авторът Мери Цимерман структурира текста върху осем мита на Овидий. Рамката на пиесата е свързана с мита за алчният Мидас, който получава способност всичко до което се докосне да се превръща в злато. Представени са митовете, които носят различни послания: за любовта отвъд смъртта, за алчността и лакомията, за вечната любов на Орфей и Евридика, за благородството и солидарността, за надменността и наказанието.
   

◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Режисьорът доц. Ева Волицер умело е изградила сложно и завладяващо представление, като преплита дълбоките духовни търсения на героите с пластична динамика, въображение и красота на визията. Успехът на постановката се дължи и на добрата работа на хореографа Анна Пампулова.
   
Младите актьори създават сложни и драматични образи на сцената и показват със заразяваща емоционалност, одухотвореност и интелигентен хумор прекрасния свят на Овидиевите герои. Постановката съчетава съвременна чувствителност, модерен рефлекс и значими идеи. Не случайно последният текст, който всички произнасят е: ”Нека умра в мига, в който любовта ми загине. Нека умра, обичайки и по този начин нивга не умра”.
   
"Метаморфози" е едно от любимите за зрителите заглавия от репертоара на Университетския театър на Нов български университет.
Автор:
Емил Добрев
Публикация:
10.05.2013 г. 12:35
Посетено:
2277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16969-metamorfozi-na-otkrita-stsena-salza-i-smyah