Сцена / екран / ефир

Четвърто издание на фестивала за анимация "Златен кукер"

Киносъбитието е до 12 май в София

Четвърто издание на фестивала за анимация "Златен кукер"


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Четвъртото издание на международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ започна и ще продължи до 12 май. Тази година фестивалът се провежда в Съюза на архитектите в България на ул. „Кракра“ 11 и в Бетахаус на ул. „Крум Попов“ 56-58.

 

◊ АКЦЕНТИ ОТ ФИЛМОВАТА ПРОГРАМА

Освен прожекциите от конкурсната програма, любителите на анимационното кино могат да гледат и различни ретроспективи. На фокус е киното на три държави – Великобритания, Армения и България. Двама са българските аниматори, които ще бъдат представени в ретроспектива – това са преподавателят по анимация Димитър Томов и авторът на „Лека нощ, деца“ Антон Траянов. „На фокус: Армения“ ще представи арменският и съветски автор аниматор Робърт Сахакянтс. От английските аниматори ретроспективата ще представи Джеф Дънбар и Джон Халас.

Друг от акцентите на програмата на „Златен кукер“ тази година са панорамите. Анна Васчук ще представи студиото по анимация „Se-ma-for“, а Бил Денис – най-доброто от ASIFA, Индия.


◊ МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ И ЛЕКЦИИ

И тази година ще има майсторски класове. Румен Петков ще покаже как се създава анимационен пилотен филм, а Рикардо Браганса ще води майсторски клас по звуков разказ на аудиовизуални продукции.

Не е за изпускане и лекцията за американската анимация, в която ще участват Елиза Иванова, Антони Христов (Pixar) и Румен Петков.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
07.05.2013 г. 22:30
Етикети:
Посетено:
1436
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16951-chetvarto-izdanie-na-festivala-za-animatsiya-zlaten-kuker