Сцена / екран / ефир

Балетът "Дон Кихот" от Л. Минкус на Международния ден на танца

Най-новата балетна постановка на Русенска опера

Балетът "Дон Кихот" от Л. Минкус на Международния ден на танца


◊ СЪБИТИЕТО

"Дон Кихот" на 29 април – Международния ден на танца

Балетната трупа на Русенската опера ще се присъедини към световното отбелязване на Международния ден на танца с най-новия си спектакъл на балета „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус, хореография Петипа-Горски, сценография Иван Токаджиев, костюми Меглена Илиева. Премиерата на балета „Дон Кихот” се състоя на 12 април с голям успех на сцената на Доходното здание. С нестихващи аплодисменти и викове като на рок концерт бяха възнаградени от публиката великолепните балетни артисти, които от 14 до 27 април гостуваха с „Дон Кихот” в далечен Дубай.

На 29 април, от 19.00 часа
, на сцената на Русенската опера, в ролите на Китри и Базил ще се превъплътят първите солисти на  Националния балет на Букурещ – Бианка Фота и Джиджел Унгуреану.

В останалите роли ще се представят солистите на Русенския балет Весела Василева, Галина  Христова, Елена Харалампиева, Малина Цекова, Емил Йорданов, Йордан Кръстев, Мариян Янков, Светослав Маринов, Милен Харалампиев, Георги Иванов, Драгомир Атанасов, Антон Иванов. В ролята на Амурчето – Станислава Караджова. Участват солисти и кордебалет на Русенската опера.

Солистите на Националния балет Букурещ Бианка Фота и Джиджел Унгуреану гостуват в Русе за Празника на танца - 29 април.


◊ СОЛИСТИТЕ

Звездната двойка ще участва в най-новата балетна постановка на Русенската опера – „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус, в ролите на Китри и Базил.

Бианка Фота започва обучението си през 2003 г. в Националния колеж по изкуствата в Тимишоара и от 2007 г. насам е прима балерина в Националната опера на Букурещ. Изявява се в централните роли от класическия балетен репертоар, сред които:Одета- Одилия от "Лебедово езеро", Аврора от "Спящата красавица", Клара от "Лешникотрошачката" на Чайковски, Медора  в "Корсар", Жизел и Мирта в "Жизел" от Адолф Адам, Жулиета в "Ромео и Жулиета", Пепеляшка в "Пепеляшка" от С. Прокофиев, Китри в "Дон Кихот", Никия и Гамзати в "Баядерка" от Минкус. Бианка Фота печели първа награда в серия от конкурси  Ballet National Olimpics през 2000, 2001 и 2003 г. Като прима балерина на Националния балет на Букурещ тя е гостувала многократно в  САЩ, Канада, Япония и редица страни в Европа.

Джиджел Унгуреану започва обучението си в Гимназията по хореография - "Октавиан Строе", Клуж-Напока, а по-късно се дипломира в Университета по изкуствата и науките "Георге Кристя" – специалност Хореография.  През периода 1995 г. - 2005 г. е премиер солист  в театър "Олег Дановски” - Констанца", а от 2006 г. до днес работи в Националната опера на Букурещ. Изпълнява първите роли в "Спящата красавица", "Лешникотрошачката", "Лебедово езеро", "Баядерка", "Пепеляшка", "Снежанка", "Дон Кихот", "Жизел", "Ромео и Жулиета", "Зле опазено момиче" както и много други. През 1994 г. печели първа награда в Националния училищен конкурс и през 1997 г. сребърен медал в Международния балетен конкурс "Олег Дановски". Участвал е в международни фестивали, сред които: Япония  (World Expo), Германия (World Expo) и международни турнета в  Германия, Италия, Франция, Холандия, Австрия, Белгия, Швеция и Испания.




Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
28.04.2013 г. 21:12
Етикети:
Международен ден на танцаРусенска операбалетДон Кихот
Лудвиг Минкус
Джиджел Унгуреану
Бианка Фота
29 април
Посетено:
2046
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16913-baletat-don-kihot-ot-l-minkus-na-mezhdunarodniya-den-na-tantsa