Сцена / екран / ефир

Премиера на "О, колко хубаво е в Панама", по оригинал на Хорст Екерт Янош

За първи път на сцената на Столичен куклен театър

Премиера на "О, колко хубаво е в Панама", по оригинал на Хорст Екерт Янош


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 Април 2013 г., от 19.00 часа, в салон „Янко Сакъзов” 19, Столичен куклен театър ще се състои премиерата на най-новото заглавие „О, колко хубаво е в Панама” – по оригинал на немския илюстратор и писател Хорст Екерт Янош. Текстът се поставя за първи път на сцена в България, благодарение на компанията „Янош Филм и Медия” – Берлин, която отдаде авторските права на Столичен куклен театър.

Постановката е дело на Румен Гаванозов, сценографията на Станислава Кръстева, а музиката на Христо Намлиев. Актьорите застанали зад идеята са Мая Бежанска и Мила Коларова (която временно ще бъде заместена от режисьора на постановката Румен Гаванозов).

Румен Гаванозов е познат като екзистенциален актьор и режисьор. Постановките му се характеризират с дълбок и чист анализ на това, което сме и това, което искаме да бъдем. Станислава Кръстева е сравнително ново име, но нейната работа се оценява високо, заради свободата и смелостта, с която разкрива възможностите и капацитета на куклената сценография. Христо Намлиев е посветен на музиката за куклен театър, последно бе награден с ИКАР за музиката на спектакъла „Вграждане” - Държавен куклен театър Пловдив.


◊ ОЩЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

В „О, колко хубаво е в Панама” са залегнати посланията за приятелството, дома и мечтите. Те са пресъздадени с прекрасна музика и кукли, притежаващи онзи типичен детски наивитет, характеризиращ чистотата на духа. Мая Бежанска и Румен Гаванозов/ Мила Коларова убедително пресъздават затрогващото приятелство между Мечо и Тигър.

„...О, Панама! Там всичко е по- ...различно! Всичко там е някак... мирише на банани! Трябва да потеглим за Панама утре рано сутринта, нали? Да потеглим... и няма от какво да се боим, защото аз съм силен като Мечка, а ти си силен като Тигър! Така е то, и сме най-добри приятели! Точно така, към Панама - страната на нашите мечти! Утре рано сутринта...”, Румен Гаванозов.

Постановката е за деца над 5-годишна възраст.

Събитието на Столичен куклен театър е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата, през 2019 г.

Автор:
Столичен куклен театър
Публикация:
21.04.2013 г. 13:39
Посетено:
1968
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16847-premiera-na-o-kolko-hubavo-e-v-panama-po-original-na-horst-ekert-yanosh