Сцена / екран / ефир

Френският институт представя ексклузивен спектакъл на Елизабет Мазев

"Премеждията на една чужденка с български корени" във Варна, Стара Загора и София

Френският институт представя ексклузивен спектакъл на Елизабет Мазев


◊ СЪБИТИЕТО

Френският институт и Алианс Франсез, с подкрепата на много партньори, представят за пръв път в България известната френска актриса Елизабет Мазев. Нейният автобиографичен спектакъл „Премеждията на една чужденка с български корени” гостува на XX издание на Международния франкофонски фестивал за ученически театър, който за трета поредна година се провежда във Варна. Събитието е специален акцент и във Великденския фестивал на Театрално-музикален продуцентски център Варна. След срещата с публиката във Варна на 14 април от 20.00 ч. на Основна сцена, спектакълът ще бъде показан само в още два други български града - Стара Загора и София.

• Пресконференцията на 11 април от 11.00 ч. във фоайето на първи балкон, Основна сцена, ТМПЦ – Варна, е посветена на XX издание на Международния франкофонски фестивал за ученически театър – Варна 2013 и гостуващия професионален спектакъл от Франция на Елизабет Мазев.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

„Премеждията на една чужденка с български корени” на известната френска актриса Елизабет Мазев, режисьор Франсоа Берьор, се радва на голям успех в Париж. В тази своя автобиографична творба актрисата с български произход изследва двойната си принадлежност. Коя всъщност е страната на Елизабет Мазев? Франция, България? Или театърът?

Това е една автентична история за имигрантството и необходимостта от интеграция, колкото успешна, толкова и болезнена. В богатата палитра от смесени чувства има обърканост, деликатност и нежност, комбинирани с пикантни детайли и елегантно чувство за хумор, пресъздадени с артистичния темперамент на 47-годишната авторка, играеща своята собствена роля.

На едно място в пиесата Елизабет се обръща към майка си: “Питам се дали някога е съществувала тази България, за която толкова много сте ми разказвали?” “Това показва, че добре сме го разказвали”, гласи отговорът.

Моноспектакълът интерпретира идентичността като въображаемо изграждане – една благодатна територия за театрален прочит, в която  Елизабет Мазев показва блестящо творческо присъствие.


Още за Елизабет Мазев. Родена е през 1965 г. в Южна Франция в семейството на българи, които не изтърпяват режима в най-вярната сателитна страна на Съветския съюз, избягват в Алжир, а оттам във Франция. Омъжена е за известния театрален режисьор Оливие Пи, директор на Театър „Одеон”, а от 2013 г. и артистичен директор на престижния театрален фестивал в Авиньон.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
10.04.2013 г. 12:15
Етикети:
Френски институтАлианс ФрансезДраматичен театър Стоян БъчваровТМПЦ Варна
Международен франкофонски фестивал за ученически театър
Елизабет Мазев
Великденски фестивал
Посетено:
1346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16767-frenskiyat-institut-predstavya-ekskluziven-spektakal-na-elizabet-mazev