Сцена / екран / ефир

Балетен Април в Опера Стара Загора

"Кръстопът на страстта" (11 април) и "Заедно сами" (23 и 26 април)

Балетен Април в Опера Стара Загора


ПОКАНА

Балетен Април на сцената на Държавна опера – Стара Загора

Седефена шия,
перлена кожа –
малка балерина.


На 29 април в България и по света ще се чества Международният ден на балета. Инициативата е на Международния театрален институт. Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО. За Международен ден на балета е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща" на балета в днешния му вид.

Държавна опера Стара Загора представя на вашето внимание две от балетните си постановки, предизвикали възторжени овации от публиката.

• На 11 април от 19,00 ч. може да се наследите на „Кръстопът на страстта“ – балетен спектакъл в три части. Първата от тях е озаглавена „Дуенде” – по музика на Мануел де Файя, Албенис и Чамбао. Във втората, „Приказки от изток”, звучи музиката на Римски-Корсаков и Арам Хачатурян, а финалната, трета част - „Таборът”, е подвластна изцяло на руско-циганските романси“. Постановката показва четири пътя с една пресечна точка – страстта. Солисти са Петя Вънева и Станко Танев. С изключително атрактивното, прекрасно и нежно участие на деца от балетна школа към ОДЦ с педагог Радост Младенова. Хореография, режисура и със специалното участие на Антоанета Алексиева, художник - Борис Стойнов

• На 23 и 26 април заповядайте на танцов спектакъл „Заедно сами“. Режисурата и хореографията са на Анна Пампулова. Спектакълът „Заедно сами" е изграден от разнообразни по настроение танци върху съвременна поп и рок музика, проследяващи различни емоционални състояния в двойките. Основната идея е вниманието към Човека до нас, към споделянето на болката и любовта. Спектакълът е и възможност, чрез която младата зрителска аудитория да бъде привлечена в театралната зала и запозната със съвременните форми на танц и актьорско майсторство. И всичко това – изпълнено от професионалистите с талант и завладяващ темперамент на балета на Държавна опера Стара Загора с художествен ръководител Алида Бонева!

Възможността да се насладите на един Балетен Април не е за пропускане!
 

За резервация и билети: 042 622431, Мобилен: 088 5509829, 088 8347721

Автор:
Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
08.04.2013 г. 10:28
Посетено:
1115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16745-baleten-april-v-opera-stara-zagora