Сцена / екран / ефир

"три3ависим 2013" - четвърто издание на проекта за съвременен танц и пърформанс

В рамките на Софийски театрален салон

"три3ависим 2013" - четвърто издание на проекта за съвременен танц и пърформанс


◊ СЪБИТИЕТО

Тази неделя, 24 март, в Червената зала на „Червената къща“ ще се случи премиерата на Четвъртото издание на проекта за съвременен танц и пърформанс „три3ависим 2013“, което никак не е за изпускане!

Вечерта ще започне „революционно” с проекта на Вили Прагер „Egyptian Spring”, провокиран от Арабската пролет. След като става очевидец на събитията на площад „Тахрир“ в Кайро през май 2012 г. и провежда шестнадесет интервюта с местни хора, съвместно с модния дизайнер Цветелина Атанасова, той създава модна марка и колекция бельо Egyptian Spring”. Нейна емблема става един от символите на самата революция - синият сутиен. Именно превръщането на събития като египетската революция в емблема и конвертируема стока, кара Вили Прагер да попита „как биват употребени революциите днес?“. И също така да покани зрителите да станат част от една революция по безопасен начин – като просто закупят неин атрибут.


ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

„три3ависим 2013” продължава с проекта на Ива Свещарова „а(е)фектно”. Любопитно е, че този пърформанс за пръв път събира на сцената две от най-изявените имена в съвременния танц и пърформанс – Ива Свещарова и  Виолета Витанова. „а(е)фектно” е изследване на Желанието, чиято вътрешно закодирана неосъществимост го превръща в безкрайно възпроизводство. Ежедневните му проявления стигат до безконтролна, истерична консумация, захранвана от илюзията за възможното постигане на пълнота. Но дали тя действително е възможна или липсите са съставна част на живеенето, е сред водещите въпроси на този на пърформанс.

Сценичната програма завършва с мултижанровия пърформанс на Искрен Петков „Интер_Вю #22”. Той е познат на публиката с участията си в други сценични проекти, но в рамките на „три3ависим 2013“ дебютира с реализирането на своя самостоятелна идея. „Интер_Вю #22” среща двама артисти, които говорят по между си по теми, засягащи ги пряко - за "експлоатацията" и "емотивността" на съвременните артисти, както и за зависимостите спрямо всичко външно.  И за да могат зависимостите да се покажат в своята крайност, с помощта на видеокамера, сценичната среда и външният свят се срещат, а до какво води тази среща ще разберете само ако гледате пърформанса на Искрен Петков. 

При такова разнообразие от теми, гледни точки и изразни средства е невъзможно да не се породят множество въпроси, затова, след края на трите изпълнение, публиката е поканена за отворен разговор с участниците, който ще бъде модериран от Васил Видински.

Подробна програма на „три3ависим 2013” може да видите на http://a25cultfound.org/bg/novini/102-3-2013-.html. Билетите вече са в продажба на рецепцията на „Червената къща“, а местата в залата са ограничен брой.


ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ТРИЗАВИСИМ"

„три3ависим” е дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ, обединяваща професионалисти, работещи в сферата на съвременния танц, пърформанс и инсталации. И тъй като артистите на свободна практика, занимаващи се със съвременни изпълнителски изкуства в България, често са в позиция на административна зависимост, граничеща с невидимост, то отстояването на независимостта в името на качественото и разнообразно съдържание и на публиката, продължава да бъде изключително важно за тях. Затова всяко издание на „три3ависим” търси решения на дилемата „Независимост – Зависимост”.

„три3ависим 2013” се координира от Културна фондация А25.
Фотограф: Марица Колчева
Дизайн на рекламните материали: Евгения Сърбева



Проектът се реализира в партньорство с ЦКД „Червената къща“, Съюз на артистите в България и е финансиран от Столична програма "Култура", в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

Автор:
Културна фондация "А25"
Публикация:
21.03.2013 г. 14:20
Посетено:
1084
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16617-tri3avisim-2013-chetvarto-izdanie-na-proekta-za-savremenen-tants-i-parformans