Сцена / екран / ефир

"ПроТекст 5: Навреме" - прожекция и разговор

Номинация за награда ИКАР 2013 в Категория "Сценография" за Елена Шопова и Никола Налбантов

"ПроТекст 5: Навреме" - прожекция и разговор


◊ СЪБИТИЕТО

"ПроТекст 5: Навреме"

Прожекция на видеото от Централна минерална баня и разговор

Номинация за награда ИКАР 2013 в Категория „Сценография“ за Елена Шопова и Никола Налбантов

В рамките на Софийски театрален салон


Заповядайте на 18 март от 19 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща“, за да изгледаме заедно записа от "ПроТекст 5: Навреме", който се случи през ноември в Централна минерална баня и да поговорим с режисьорите и номинираните за театъра и живота, къде, защо и как се случва. И за времето. Нашето време.


◊ ПРОЕКТЪТ

ПроТекст е дългосрочна платформа на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“, предлагаща нови гледни точки към съвременната драматургия и възможните места за правене на театър. След като представиха немска, френска и румънска нова драматургия и създадоха три български пиеси, през ноември 2012 г. те се впуснаха в ново предизвикателство – преобразяване на Централна минерална баня с „ПроТекст 5: Навреме“.

Четирима режисьори, завършили четири различни европейски школи, Мортен К. Роесен (Награда ring.award.off 2011, Грац), Василена Радева (Икар 2011 за спектакъл на годината, „Нордост“), Гергана Димитрова (Икар 2012 за режисура, „Праехидно“), Петко Стоянов (дебют), събраха творчески екипи и създадоха авторски миниатюри в различни жанрове и отделни пространства в Централна минерална баня. Нелеката работа по визуалната среда беше поверена на Елена Шопова и Никола Налбантов, чиито усилия не останаха незабелязани и бяха номинирани за ИКАР 2013.

И тъй като ПроТекст 5: НАВРЕМЕ няма как отново да се случи в Банята по ред причини, очакваме ви заедно да гледаме видеото, заснето от Иван Николов.

А междувременно не пропускайте паралелно случващия се ПроТекст 6: Ново начало! Режисьорите Гергана Димитрова и Петко Стоянов събират два творчески екипа, с които ще предложат авторски прочит на пиесите „Улица към плажа” от Улрике Фрайзинг и „Наречен Господин” от Филип Льоле в неремонтираните пространства на Софийски Арсенал - музей за съвременно изкуство (САМСИ). Подробности - http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=16550&sid=3

 
Вход свободен!

С участието на: режисьорите, номинираните и други замесени лица
Модератор: Ангелина Георгиева („Нови драматургии“)


◊ НОМИНИРАНИТЕ

Елена Шопова завършва „Сценография” в Националната художествена академия в София през 2007 годна. През 2009 г. завършва магистърска програма „Дигитална сценография и анимация” при проф. Красимир Вълканов. От 2007 работи с ОСАИК “36 маймуни”. Автор е на сценографски, костюмографски и мултимедийни проекти за театрални и оперни постановки, филмови и телевизионни продукции. Сценограф е на спектакъла „Праехидно” от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, спечелил две награди ИКАР 2012 - за драматургия и за режисура, както и на „Нордост” от Т. Букщайнер, награден с ИКАР 2011 за най-добър спектакъл и с „АСКЕЕР” 2010 за изгряваща звезда и за главна женска роля.

Никола Налбантов завършва Национална художествена академия в магистърската програма “Авторски визуален спектакъл” на специалност “Сценография” при проф. Красимир Вълканов през 2009 г. Професионалният му дебют е в Театър “София” през 2009 г. със сценографското решение на "Грешният човек” по идея на Александър Рокуел от проекта „Четири стаи”. Автор е на сценография и видео за множество театрални и танцови спектакли - "Скачай", "Карнавал.com", "Дневникът на дракула". Съвместно с Елена Шопова участва в няколко от проектите на ОСАИК “36 маймуни” - "ПроТекст", "Праехидно". Има награда от международния конкурс “eDward – The Young Filmmaker’s Award” за 3D филма “… Pricеless…”. Носител на Икар 2010 за сценографията на спектакъла “Четири стаи” в Театър “София”.




Автор:
Културна фондация "А25"
Публикация:
15.03.2013 г. 15:09
Посетено:
1644
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16561-protekst-5-navreme-prozhektsiya-i-razgovor