Сцена / екран / ефир

"Здравейте, аз съм ваш'та леля" в Опера Стара Загора

Премиера на мюзикъла на Оскар Фелцман "Лелята на Чарли"

"Здравейте, аз съм ваш'та леля" в Опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 март от сцената на Държавна опера Стара Загора Мариан Бачев ще ви каже: „Здравейте, аз съм ваш'та леля”!

Легендарният мюзикъл на Оскар Фелцман „Лелята на Чарли” е написан през 1973 год. с либрето по мотиви от едноименната шеметна английска комедия на Томас Брандън (Charley's Aunt 1892). Бляскавата и остроумна комедия на ситуациите, този класически „evergreen” фарс е изграден виртуозно с познат от времето на Шекспир  драматургичен похват – комедийния травестизъм. Преобличането на мъже в дамски костюми, изпълнявайки женски роли, превръща трудните и заплетени ситуации просто в една шега! С всяка една промяна главният герой усеща все по-дълбоко женската природа, самият той започва да флиртува и да се държи като жена, което още повече усилва комедийния ефект.

През цялото действие на пиесата се усеща едно щастливо чувство за безпорядък и веселие. Прословутата реплика „Аз съм лелята на Чарли. От Бразилия, където има много ананаси, банани, лагуни и маймуни!” – отдавна е станала разговорна фраза, в различни варианти, без да се замисляме за произхода й.

Фарсът на Томас Брандън счупва всички исторически рекорди за пиеси от този жанр с 1 466 представления и последващи продукции по целия свят, след премиерата на оригинала в Лондон през 1892 год.

Популярният руски композитор Оскар Фелцман го превръща в мюзикъл през 1973 год. За съжаление руският „крал на лекия жанр” почина на 3 февруари т.г. (2013), на 92-годишна възраст (роден е на 18 февруари 1921 год. в Москва). Оскар Фелцман е автор на много музикални комедии и песни, а така също и на Концерт за цигулка и оркестър. Песните на Фелцман са изпълнявани от най-известните руски певци като Марк Бернес, Едита Пиеха, Йосиф Кобзон, Муслим Магумаев, Лев Лешченко и др. Сред най-известните му сценични творби са „Нека китарата да свири” и „Лелята на Чарли”.


МЮЗИКЪЛЪТ "ЛЕЛЯТА НА ЧАРЛИ" В БЪЛГАРИЯ

В България мюзикълът „Лелята на Чарли” става много популярен, благодарение на изключителния комедиен талант и впечатляваща игра на големия български оперетен артист Видин Даскалов. Спектакълът е поставян три пъти на сцената на Музикалният театър „Стефан Македонски” в София.

Първата постановка на този класически фарс в Старозагорска
опера е била на 6 ноември 1990 год. с режисьор Константин Херман и диригент Красимир Къшев. Следващата премиера е през ноември 2008-а с режисьор Николай Априлов и диригент Людмил Горчев.

Пет години по-късно е време е да ви поканим на среща с новите герои на тази комедия: Мариан Бачев, Николай Априлов, Борис Тасков, Симеон Симеонов, Галина Костадинова, Яница Нешева, Ивайло Йовчев, Мария Клинчева, Кремена Костова и Милен Денев. Режисьор е Николай Априлов, музикално ръководство – Красимир Къшев,  диригент – Здравко Лазаров. Сценограф – Димо Костадинов, хореограф – Боряна Сечанова.

Спектакълът е прекрасна смесица от английски хумор, руска музика и за разкош – една леля от Бразилия. Джаз, латино и класика допълват сюжета и правят пиесата още по-забавна и приятна за гледане. „Всяко безумие има своята логика“ – е казал Шекспир и в това днес никой не се съмнява!

Ако изпитвате нужда от щастлива развръзка в живота си – елате на 26 март от 19,00 часа в залата на Държавна опера Стара Загора!

Автор: Таня Матева, Държавна опера Стара Загора
14.03.2013 г. 13:05
Посетено: 1620
Етикети: премиера, Държавна опера Стара Загора, мюзикъл, Лелята на Чарли, Оскар Фелцман
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16553-zdraveyte-az-sam-vash-ta-lelya-v-opera-stara-zagora