Сцена / екран / ефир

"Monocrossing" - премиера на танцов спектакъл

Българо-унгарска копродукция на Derida Dance (София) и Central Europe Dance Theater (Будапеща)

"Monocrossing" - премиера  на танцов спектакъл


СЪБИТИЕТО

Премиерата на
"Monocrossing" в София е насрочена за 8 март, от 19:30 ч., както и две представления на 9 март от 19:00 часа и 21:00 часа в новото пространство на Derida Dance Centеr на бул. "Сливница" 245, етаж 4. 

"Monocrossing"
е мултимедиен танцов пърформанс, в който героите преминават през различни виртуални пространства и предизвикателства в непрестанното търсене на това, което ще им помогне  да  изпълнят своята лична мисия. В спектакъла танцьорите поемат ролята на герои на една интерактивна история, задвижвана от непрестанно проучване и решаване на пъзел докато достигнат до своята крайна цел.

Проектът е копродукция между българската танцова компания Derida Dance и Central Europe Dance Theater, Будапеща и е реализиран с финансовата подкрепа на  Министерство на Културата на Република България, както и от Фондация Арт Линк.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Концепцията и хореографията са на Живко Желязков, а заедно с него се впускат танцьорите Джънгин Лий от Южна Корея и номинираната за най-добър изпълнител на Унгария за 2012 г. Мариан Харгитай. Визията е дело на Полина Стоянова, а музикалната среда на продуктивния музикант Иван Шопов, известен с псевдонимите Balkansky и Cooh.

Първото представление за Унгария изпревари българската премиера с една седмица и се състоя изминалия петък, 1 март 2013 година. На 3 март българо-унгарският спектакъл беше представен на танцовия фестивал в град  Нирегихаза (Nyíregyháza), Унгария.

Един от най-критичните изследователи на съвременното изпълнителско изкуство, Kutszegi Csaba, разказва за спектакъла и работата на хореографа Живко Желязков, като ново течение, което изненадващо идва от изток.

За да постигне своето пълно въздействие, спектакълът залага на по-близък контакт с публиката и ще бъде игран пред ограничен брой зрители. Препоръчително е да се направи резервация от сайта на Derida Dance Center.
http://www.derida-dance.com/

Екип:
. Идея и хореография: Живко Желязков
. Визуална среда: Полина Стоянова
. Музика: Иван Шопов
. Танц: Джънгин Лий (Южна Корея) и Мариан Харгитаи (Унгария)
. Костюми: Снежана Папазова
. Продукционен мениджър: Атанас Маев (България) и Дора Трифонов (Унгария)


ЗА ЕКИПА

Живко Желязков завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, София. Специализира режисура за танцов театър и съвременна хореография в “Victorian College of the Arts”, Мелбърн, Австралия. Работи с балет „Арабеск” като гостуващ хореограф. Той е един от създателите на проекта за театъра на Fairplay Golf Hotel & Spa, Benalup (Cádiz), Испания. Съосновател и артистичен директор на компанията Derida Dance, както и на първия център за съвременен танц в България Derida Dance Centеr. Хореограф и режисьор на спектаклите: „Саумо”, “Riding The Wind”, “Hanky Pnky”, “Tango on Champs Elysees”, “Obsesión”, “Cielo Rojo”, “Train For Dreamland”, “Tripas de Corazón”, “Ojos Ciegos”, “Depuis La Jour”, “Viva Verdi”, “¾ Луна”, “Пространство и време”. През август 2012 г. Живко е единственият хореограф от Европа, поканен да проведе уъркшоп в рамките на Корейския танцов фестивал (KDF).

Полина Соянова завършва специалност Анимация към НАТФИЗ - Кръстю Сарафов. Работи професионално в сферата на илюстрации, графичен дизайн и видео монтаж.

Продуктивният музикант Иван Шопов е известен под множество псевдоними. Balkansky е Dubstep и IDM псевдонима му в денс музиката. Появява се с издания за лейбъли като Кукер Музика, Z Audio, Wicky Lindows, Dubsaw, Ad Noiseam, Dub Monkey, Hollow Point, Subtrakt и Ohm Resistance, като дискографията му нараства с всяка седмица през последните години. С участията си по фестивали и клубове в Австралия, Мексико, Колумбия, Нова Зеландия и пътувайки почти всеки уикенд в Европа, талантливият млад изпълнител Balkansky е един от най-успелите имена на електронната музикална сцена.

Джънгин  Лий е родена в Сеул, Южна Корея. Учи съвременен танц в Kyung-Hee University, Южна Корея, където получава бакалавърска и магистърска степен. Работи с танцовия театър на Сеул, както и за множество международни танцови проекти. Занимава се с хореография и преподавателска дейност. През 2008 г. печели втора награда на конкурса Tokyo Nakano Dance. Между 2009 и 2010 г. живее и работи в Берлин. През 2011 г. Джънгин Лий е поканена и да работи за компанията Derida Dance.

Мариан Харгитай е на 28 години от Будапеща. Работи за Central Europe Dance Theater от 2006 година, като през 2012 година е наградена от танцовата гилдия с награда  за най-добър танцьор-изпълнител на Унгария.

Автор:
Derida Dance Center
Публикация:
07.03.2013 г. 09:33
Посетено:
1068
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16494-monocrossing-premiera-na-tantsov-spektakal