Сцена / екран / ефир

Николай Урумов играе на сцената на ДТ "Сава Огнянов"

Вазовите "Службогонци" са новото премиерно заглавие в Русенския театрален афиш

Николай Урумов играе на сцената на ДТ "Сава Огнянов"

На снимката: Ралица Константинова, Николай Урумов и Татяна Цветкова в сцена от "Службогонци"


СЪБИТИЕТО

„Службогонци“ е новото премиерно заглавие на Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. На 7 и 8 март актьорите ще зарадват почитателите си с комедията на Иван Вазов.

В спектакъла участват актьорите Венцислав Петков, Ясена Господинова, Татяна Цветкова, Косьо Станев, Иля Пепеланов, Любомир Кънев, Дина Шошева, Ралица Константинова и Тихомир Благоев. Сценографията и музикалното оформление са дело на Пламен Панев.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Емблематична пиеса за българските кариеристи и политически страсти сякаш отново напомня на зрителите, че времената се менят, но хората са останали със старите си страсти независимо в кой век живеят.

Според режисьора Пламен Панев този факт е обясним, защото в България липсва държавническо мислене открай време. Дали заради робското мислене или балканските страсти, фактът е неоспорим и всички сме свидетели дори и днес. И за да бъде спектакълът осъвременен, действието се развива в министерските тоалетни. Безспорно режисьорското хрумване е свежо, комично и трагично. Почти задълбочен анализ е направил постановчикът, твърдейки, че точно това е стартовото място за всички кариеристи пред министерската врата. Пространството в тоалетната се оказва не само място за облекчаване на естествените нужди, но и за договорки, уговорки, корупция и решаване на жизненоважни въпроси...

Затова и четирите тоалетни на сцената са златни и всяка врата е облепена с червено кадифе. Много настроение внася с играта си и гостуващият актьор Николай Урумов. Специално за пиесата той е написал сатирични стихотворения, за да бъде убедителен в превъплъщението на своя Какавидов, приел една от тоалетните за уютно убежище. И за да успокои почитателите си, твърди, че не е графоман и скоро няма да издаде стихосбирка с неприлични стихове.

 

 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
06.03.2013 г. 19:26
Посетено:
1593
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16489-nikolay-urumov-igrae-na-stsenata-na-dt-sava-ognyanov