Сцена / екран / ефир

Премиера на "Котаракът в чизми" в Столичен куклен театър

Класическата приказка на Шарл Перо триста години по-късно

◊ СЪБИТИЕТО

На 06.03.2013 г., от 19.00 часа, Салон "Гурко" 14, Столичен куклен театър ще представи класическото заглавие „Котаракът в чизми”.

Постановката е дело на режисьора Теодора Попова, сценографията на Наталия Гочева, а музиката на Мишо Шишков. Интерпретацията по класическата приказка ще разкажат актьорите Георги Стоянов, Елена Русалиева, Ивет Лазарова, Камен Асенов, Силвия Петрова и Тодор Димитров.

Един Котарак ще успее да превърне своя Господар – бедния Мелничарски син, в Принц. Нужни са само малко хитрост, малко смелост, малко време и… един чифт чисто нови чизми!

Оригиналният текст на „Котаракът в чизми“ е част от книгата „Приказки за феи или истории от стари времена“, публикувана за първи път през 1697 г. Макар и написана преди повече от 300 години, историята за Котарака в чизми и до днес продължава да бъде една от най-известните и обичани детски приказки. В основата й стои популярна фолклорна приказка, но това не спира нейния автор – Шарл Перо, да покаже и своето отношение към хората, тръгнали от най-ниското социално положение, и достигнали върховете на йерархическата система. С тънка ирония авторът намеква, че за да се издигнеш в обществото, много по-важни от произхода и материалното състояние на човека са уменията да говориш красиво, да знаеш пред кого да се кланяш и да използваш ноктите и зъбите си, когато се налага.

"Дали това е в сила и днес? Триста години по-късно? Това всеки сам може да прецени", размишлява режисьорът на постановката Теодора Петкова.Автор: Боряна Живкова
05.03.2013 г. 16:28
Посетено: 1330
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16481-premiera-na-kotarakat-v-chizmi-v-stolichen-kuklen-teatar