Сцена / екран / ефир

Премиера на "Малката кибритопродавачка" в зала "България"

Едноактна детска оперета по едноименната приказка на Ханс Кристиян Андерсен

Премиера на "Малката кибритопродавачка" в зала "България"


◊ СЪБИТИЕТО

Втората премиера на новата детска оперета „Малката кибритопродавачка” ще се състои на 05.03.2013 г. от 19.00 часа в зала "България".

Софийската филхармония и именити оперетни певци, под палката на маестро Григор Паликаров ще представят Световната премиера на „Малката кибритопродавачка” – едноактна детска оперета, по едноименната приказка на Ханс Кристиян Андерсен. Концерт-спектакълът е подарък на Столична община за най-малките столичани, техните родители и родителите на техните родители.

Идеята за тази творба е на младия композитор Румен Бояджиев-син и либретиста Венелин Методиев. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Познат като автор на филмова и театрална музика, камерни и симфонични произведения, като оркестратор на проекта "ФСБ Симфони", юбилейния концерт на Владимир Ампов Графа и много други, Румен Бояджиев-син се обръща към непреходното изкуство на оперетата със съвременен поглед и изразни средства, които пренасят слушателя в един приказен свят.

Либретистът Венелин Методиев ловко и със съвременен рефлекс създава няколко блестящи персонажа, които разказват познатия класически сюжет вълнуващо и крайно, без уговорки, през болка и фина ирония.
    
Актрисата Деляна Хаджиянкова поема риска на режисьорския дебют, за да повдигне мрачния воал на приказката, като превръща класическата оперета в елегантен концерт спектакъл. С музика, игра на светлината и вкус на канела, най-тъжната приказка на Андерсен ще прозвучи в 21. век с прозрението, че смърт няма и животът е път през смъртта. 

Художник на концерт-спектакъла е Марина Додова – един от най-креативните сценографи на съвременния ни театър.

В ролите ще видим шест от звездите на българската оперета. Ще чуем изключителните гласове на Добрина Икономова, Катерина Тупарова, Валентина Корчакова, Пеньо Пирозов, Александър Мутафчийски и Иван Панев. В спектакъла  участва и детски хор „Щурче” при 144 СОУ с диригент Ирена Христова.

Премиерата на оперетата "Малката кибритопродавачка" се осъществи с изключителното съдействие на Столична община от “Асоциация театър, опера и балет” и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата  2019 г.

Билети на касите на Софийска филхармония или онлайн на адрес: http://www.sofiaphilharmonie.bg/.


Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
03.03.2013 г. 16:45
Посетено:
1525
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16463-premiera-na-malkata-kibritoprodavachka-v-zala-balgariya