Сцена / екран / ефир

Премиера на учебен спектакъл "Стъклената менажерия" от Тенеси Уилямс

Университетски театър на Нов български университет представя

Премиера на учебен спектакъл "Стъклената менажерия" от Тенеси Уилямс


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на учебен спектакъл „Стъклената менажерия” от Тенеси Уилямс

Университетски театър НБУ
28.02.2013 г. и 08.03.2013 г.

Режисьор: доц. д-р Ева Волицер
Сценография костюми: Ирина Магдалинчева
Хореография: ас. д-р Анна Пампулова

Участват: Силвана Василева, Лорета Филипова, Атанас К. Атанасов и Павел Кръстев
Пом.-режисьор: Яна Стоянова
Графичен дизайн: Красимир Чочев

Изключително поетичната  драматична, но красива семейна драма е новото предизвикателство пред младите актьори от Нов български университет.

Пиесата „Стъклената менажерия” от Тенеси Уилямс - един от най-великите съвременни американски и световни драматурзи печели наградата на американската критика още с появяването си на сцената на Бродуей. Cилно aвтобиогрaфичнa, пиеcaтa грaди зaтворен, но дрaмaтично нaпрегнaт cвят: неcпокойният, търcещ cвоя път Tом, креxкaтa Лорa, която живее чрез cвоятa cтъкленa менaжерия, влacтнaтa, тъгувaщa по изгубеното минaло Aмaндa. Написана през 1944 г., отразяваща времето на Голямата депресия, непреходните мечти на героите срещу смазващия бит, тя и днес звучи съвременно и завладяващо. Пиеса за спомена и поетичната илюзия, крехкостта и красотата на копнежите, но и за суровостта на реалния живот, тя ни разтърсва и трогва до сълзи. И четиримата герои: Аманда, Лора, Том и Джим неистово се вкопчват в стремеж към различен, красив и вълнуващ свят.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Спектакълът изследва богатия вътрешен живот на героите, техните драми, но и копнежи, които са нежни и крехки, звънтящи и красиви като стъклените фигурки на Лора. Героите са с необикновена душевност и вътрешна красота. Лора е „Синя роза”, Том е поет, макар да работи в склад за обувки, Аманда носи грацията и артистичността на младостта, а Джим усъвършенства себе си в желанието си да надмогне  смазващата реалност на живота.

Режисьор на спектакъла е доц. д-р Ева Волицер. Тя създава представление с поетична, но експресивна атмосфера, навлиза в дълбоките нюанси на  характерите. Спектакълът има разнолика чувствителност, парадоксални характеристики и много често ни залива със смях през сълзи.

Младите актьори с голяма проникновеност и отдаденост изследват своите персонажи. За тях работата върху толкова голяма и сложна драматургия е безценен опит и стремеж да овладяват сложното и прекрасно актьорско изкуство.

Спектакълът се гледа на един дъх и е наситен с красива и въздействаща музика.




Автор:
НБУ
Публикация:
26.02.2013 г. 16:11
Посетено:
2340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16432-premiera-na-ucheben-spektakal-staklenata-menazheriya-ot-tenesi-uilyams