Сцена / екран / ефир

"Гимнастика за бременни" във Варна

Мартенска премиера 2013 на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна

"Гимнастика за бременни" във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Първата премиерна постановка на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” за 2013 г. „Гимнастика за бременни” от Здрава Каменова, режисьор Калин Ангелов, ще се играе на Основна сцена от 19.00 ч.

Предпремиерата предстои на 1 март, премиерите – на 4 и 8 март 2013 г.

Срещата с медиите е на 1 март, 13.00 ч., фоайе първи балкон, Основна сцена.

Постановката на „Гимнастика за бременни” се осъществява с партньорството на Дарик Радио Варна, Golden Rose и Grabo.


◊ ПОСТАНОВКАТА

 Абсурдно, смешно, трогателно, човечно

„Гимнастика за бременни” е общ проект на утвърдилия се вече с няколко театрални постановки тандем между режисьора Калин Ангелов и авторката и актрисата Здрава Каменова. Пиесата започва сценичния си живот в Учебен театър НАТФИЗ и в Театрален колеж „Любен Гройс”, a в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” за пръв път се поставя на професионална сцена през 2013 г. В екипа са включени художникът Никола Налбантов – автор на сценографията, костюмите и видео изображението, и композиторът Мартин Каров. Плакатът и фотографията са дело на Симеон Лютаков, чийто стил определя естетските театрални визии на най-добрите театрални постановки на Варненския драматичен театър през последните творчески сезони. Участват актьорите Милена Кънева, Биляна Стоева, Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Теодор Папазов, Владислав Виолинов и Пламен Димитров.

„Гимнастика за бременни” е забавна история за четири бременни, пощурели от хормоните жени. По нелепа случайност се оказва, че и четирите носят едно и също име – Мария, но те са крайно различни като характери. Ето как ги определя авторкaта Здрава Каменова:


Мария 1 – шумна, прекалено приказлива, показно доволна от себе си и живота си (в ролята – Милена Кънева);

Мария 2 – интелигентна, сама (в ролята – Даниела Викторова);

Мария 3 – актриса, недоволна, суетна и нервна (в ролята – Веселина Михалкова);

Мария 4 – вечно замислена и отнесена (в ролята – Биляна Стоева).


Те са превъзбудени, кипящи от страсти. Бурните емоции ги тласкат към крайности. Те са гневни и уплашени, абсурдно забавни и истерично щастливи! Те са "жени на ръба".

В спектакъла „Гимнастика за бременни” абсурдно смешното се преплита с чисто човешко отношение към съвременни проблеми, свързани с теми като любовта и самотата. Отклоненията, истерията и самоиронията са поставени в ситуации на трогателен копнеж за близост. Тъкмо този поглед към темата за бременността прави представлението изключително комуникативно и интригуващо, като провокира онази искрена и трогателна човечност, постигането на която особено вълнува екипа на Калин Ангелов.

В тази връзка, той използва елементи от жанра мюзикъл в игрови план, за да подсили емоционалния заряд на действието. „В спектакъла логично са вплетени музикални цитати от известни и лесно разпознаваеми за публиката рок и поп хитове, които актьорите сами изпълняват. Оттук произтичат и допълнителни предизвикателства за тях, изискващи бравурна техника за водене на действието и персонажите – музикалност, пластичност, рязка смяна на гледната точка, рефлективност, чувствителност към проблемите, отвореност за нови идеи и влияния”, отбелязва Калин Ангелов.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
24.02.2013 г. 19:34
Посетено:
2122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16421-gimnastika-za-bremenni-vav-varna