Сцена / екран / ефир

Две фестивални ленти от Берлинале – на София филм фест

Фестивалът в столицата започва на 7 март

Две фестивални ленти от Берлинале – на София филм фест


◊ БЕРЛИНАЛЕ В СОФИЯ

Две фестивални ленти, които бяха удостоени с награди на тазгодишния кинофестивал Берлинале, ще гостуват и на София филм фест, който ще се проведе от 7 до 17 март в столицата.


◊ НОВИЯТ ФИЛМ НА ДАНИС ТАНОВИЧ

„Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович взе две Сребърни мечки: Голямата награда на журито (Jury Grand Prix) и Награда за най-добър актьор (Назиф Муич).

Филмът разказва за живота на Назиф, който се стреми да изхранва семейството си. Докато той обикаля и търси железни отпадъци, жена му Сенада се грижи за дома и двете им малки момиченца. Тя е бременна в петия месец, но плодът е мъртъв, състоянието на жената е критично и тя веднага трябва да бъде оперирана. Въпреки молбите на Назиф, в болницата отказват да оперират Сенада – без здравна осигуровка и без такса от 500 евро, и я връщат у дома, в ромското селище в централна Босна. Следващите 10 дни се оказват цяло изпитание за Назиф и Сенада, изправени пред грубостта и безсърдечието на съвременното общество.

Филмите на Данис Танович имат запазено място в сърцето на българската публика още от хитовия „Ничия земя” през 2002 година до миналогодишната ретроспектива с негови филми в програмата на 16-ия София филм фест.


◊ ФИЛМЪТ НА ДЕНИ КОТЕ С НАГРАДА ОТ БЕРЛИНАЛЕ

Канадският филм „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте получи също Сребърна мечка - за „филм, който разкрива нови перспективи”. Наградата е на името на Алфред Бауер, основателят на Берлинале.

Виктория Шампан (Пиерет Робитей) е освободена от затвора. Настанена е в къщичка в гората и всяка седмица трябва да се отчита на полицая, който отговаря за пробацията ù. Малко след нея е освободена и съкилийничката ù Флоранс Ришмон (Валери Доницели). Тя отива да живее при Виктория. Между двете се зараждат странни взаимоотношения.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
22.02.2013 г. 11:46
Посетено:
1201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16411-dve-festivalni-lenti-ot-berlinale-na-sofiya-film-fest