Сцена / екран / ефир

"Турандот" - 23 години по-късно на сцената на Опера Стара Загора

Остават само 15 дни до премиерата на 28 февруари

"Турандот" - 23 години по-късно на сцената на Опера Стара Загора


◊ ОПЕРАТА "ТУРАНДОТ"

Легендата за жестоката китайска принцеса, която погубва претендентите за ръката й, се появява за първи път през 1712 г. в един сборник на Франсоа дьо ла Кроа, озаглавен „Хиляда и една нощ”. Много автори са писали по тази легенда. Един от тях е и Карло Гоци,чиято пиеса „Турандот” става отправна точка в търсенията на Пучини за сюжет на нова опера, която да стане апотеоз на творчеството му. Започвайки през 1920 г. той работи цели четири години въпреки тежкото си здравословно състояние. За съжаление не успява да я довърши.

Премиерата се отлага с една година по-късно – на 25 април 1926 г. в Ла Скала. Дирижира Артуро Тосканини. Стигайки до мястото, където умира Лиу, последната страница в партитурата, завършена и оркестрирана от ръката на Пучини, диригентът оставя палката, обръща се към публиката и казва: „Тук свършва написаното от Маестрото. На това място той умря...”. Осветлението на сцената загасва, в залата цари дълбоко мълчание, докато завесата бавно се спуска. След което избухват възгласи: ”Да живее Пучини!”

Днес операта се представя с финал, композиран от ученика на Пучини – Франко Алфано, направен по скици от автора.


◊ "ТУРАНДОТ" В СТАРА ЗАГОРА
 
Първото изпълнение на операта „Турандот” на сцената на Старозагорската опера е било на 7 март 1990 г. С режисьор Пламен Карталов и диригент Димитър Димитров.

На 28 февруари Държавна опера Стара Загора ще представи най-новата си постановка за тази година – „Турандот”, едно от най-съвършените произведения в цялата световна оперна класика. Режисьор на спектакъла е Нина Найденова, диригент Диан Чобанов, сценограф Борис Стойнов, художник костюми Цветанка Петкова-Стойнова, хореограф Боряна Сечанова, диригент на хора Богдана Попова и Младен Станев.

В ролята на Турандот ще пее Мариана Цветкова, певица, която изпълнява водещия сопранов репертоар в произведения от Верди, Пучини, Вагнер, Рихард Щраус, и чиято международна кариера я отвежда до Миланската Скала и оперните театри в Берлин, Мюнхен, Дрезден, Париж, Рио де Жанейро, Брюксел.

В ролята на Калаф ще се представи Мартин Илиев, който от 2005 г. изпълнява теноров репертоар и вече има повече от 15 централни тенорови партии. Мартин Илиев гостува с голям успех в почти всички страни от Европейския съюз, както и САЩ.

В премиерата на „Турандот” на 28 февруари ще участват и солистите на Държавна опера Стара Загора: Русалина Мочукова (Лиу), Александър Марулев (Тимур), Иван Кабамитов (Пинг), Георги Динев (Панг), Марк Фаулър (Понг), Симеон Симеонов (Император Алтум).


◊ СПЕКТАКЪЛЪТ

„Турандот” на режисьора Нина Найденова е алегорично огледало на човешките амбиции и страсти, на човешките маски. Действието се развива там някъде в Поднебесната империя. Властта, Страстта и Любовта са действащи лица, разгръщащи се на полето на фантазията, гротеската и зрелищността. Представлението е изградено на основата на приказно-фантазната атмосфера. Два моста, на които Турандот и Калаф непрекъснато се разминават. Манипулацията на „силните на деня” е показана чрез характерността на маската, която се клонира в пространството чрез изразните средства на източния танцов театър. Химерите - фикс идеи са визуализирани в преминаващите във въздуха видения.

Народът е под хипноза – без мисъл и съзнание. Животът е в Лиу.

Зрелищност и фантазия, облечени в източна естетика – са запазения знак на това представление.

Посланието: Спри преди върха и се огледай в чувствата си. Ако там няма ЛЮБОВ – върни се и я намери!


Автор: Таня Матева, Държавна опера Стара Загора
13.02.2013 г. 15:36
Посетено: 1532
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16348-turandot-23-godini-po-kasno-na-stsenata-na-opera-stara-zagora