Сцена / екран / ефир

Премиера на "Заполярная правда" (Истина... отвъд полярния кръг)

Първа сценична реализация в България

Премиера на "Заполярная правда" (Истина... отвъд полярния кръг)


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение „Реплика”
Театър „Йозеф Бойс”, Москва
и
Център за култура и дебат „Червената къща”

представят

Заполярная правда
Истина... отвъд полярния кръг


По пиесата на Юрий Клавдиев, (Русия)
Превод Василка Бумбарова

(Първа сценична реализация в България)

Режисьор - Георг Жено (Германия)
Сценограф – Ксения Перетрухина (Русия), в сътрудничество с Яков Каждан

Участват: Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Милена Ерменкова, Боряна Пенева, Ирина Андреева, Красимира Кузманова

Премиерни спектакли на 08 февруари, 2013 г., 18.30 и 21.00 часа
Център за култура и дебат „Червената къща”, Червена зала


◊ ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ

Спектакълът е създаден по пиесата на руския драматург Юрий Клавдиев „Истина... отвъд полярния кръг”. Пиеса, която поставя не абстрактни, а реални проблеми, свързани със заразените от вируса на ХИВ, за  изолацията им и имунната недостатъчност на обществото ни.
 
Целта ни е не просто да поставим поредния спектакъл, събрал млади актьори, а да предизвикаме обществена дискусия по един въпрос, около който се мълчи в обществото ни.

Нещо като театрална терапия за обществото: чрез средствата на документалния театър да разкажем  неприятната и скрита истина за живота на носителите на ХИВ и отношението на обществото към тях, за отритнатите мечти, за стъпканите илюзии.

Целта ни  е да изследваме състоянието на хората, над които съдбата е произнесла смъртна присъда, но е отсрочила изпълнението и за неопределено време.

Пиесата на Юрий Клавдиев "Истина... отвъд полярния кръг" е написана в  драматургичната техника вербатим или с други думи казано  това е документална драма. Героите на пиесата са истински, не абстрактни персонажи измислени от автора и режисьора.

Не е важно по какъв начин са се заразили и разболяли, но днес те са категорично отхвърлени от социума. Те се срещат и организират комуна, нещо като "град на слънцето" и животът за тях започва отново. Чувствата, мислите и емоциите им са с повишена контрастност. Смъртоносната болест провокира нов светъл и чист поглед към живота.

Пиесата е написана на базата на интервюта с хора носители на ХИВ, събрани в сътрудничество с благотворителната фондация “Кризисен център за социално-психологическа помощ “69 паралел” в Норилск, Русия.

Норилск, градът където се развива действието на пиесата е вторият по големина в света град разположен отвъд полярния кръг. Един от най-студените и екологично замърсени градове на света. С вируса на СПИН там са заразени 7 от 10 момичета и момчета.  И всички те, като нас искат да живеят. Точно толкова, колкото им остава. И през това време да бъдат щастливи.

Театърът трябва да бъде свързан с живота и да не се страхува да отваря очите на зрителите, да ги учи да бъдат отговорни за заобикалящия ги свят.

СПИН-ът е странно заболяване. По-скоро не можем да го наречем заболяване, а явление. Иначе как да обясним, че отначало то не променя физиологията, а мирогледа на човека.

СПИН-ът ни помирява със смъртта. СПИН-ът променя живота ни. Почти винаги – за добро.

Помиряват се врагове. Наркомани престават да се боцкат. Хората преосмислят живота си и строят нови планове – реални, отчитайки факта, че им остава да живеят съвсем мъничко. Според нашите мерки съвсем малко. За тях времето престава да съществува.


Момиче  в следствие на болестта остава само. И то разговаря с развалините на Стария Град. Счупените вещи и старите мебели са великолепни събеседници за оногова, който иска да се наговори. Там, в порутената къща, тя среща още един ХИВ-положителен (някога много отдавна са го наричали Глиста). Момичето и Глиста започват да живеят заедно. По този начин градът и околните доброволно се отказват от тях, а и те също няма какво да правят в нашия и вашия живот. Те просто остават в къщата, завземат я и почват да строят своето парче щастие. Там ги намира и третият положителен – Момчето. Момчето също остава да живее с тях, защото открива надежда в тяхното щастие. А когато няколко човека откриват надеждата някъде, на някое място, това място се превръща от дом в държава. А след това се появява “Копривата + Глухарчетата” – изгонена от училище, заради СПИН учителка.
И държавата стартира.

“Истина... отвъд полярния кръг” е пиеса за границите на Бога, за истината, за момента на самосъзнаването ти като човек. За великия подарък, какъвто за много ХИВ-положителни е вирусът. Повярвайте ми, това е така. Аз самият съм  учуден.”

Юрий Клавдиев


Автор: НТ "Иван Вазов"
06.02.2013 г. 18:47
Посетено: 1070
Етикети: Георг Жено, Москва, вербатим театър, Заполярная правда, Театър Йозеф Бойс, Сдружение Реплика, СПИН, Истина отвъд полярния кръг, Юрий Клавдиев, документална драма
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16307-premiera-na-zapolyarnaya-pravda-istina-otvad-polyarniya-krag