Сцена / екран / ефир

Нощ на ИКАР-ите в Derida Dance Center

Представяне на "ARTeFACT" и "Cadaver" - две от трите номинации

Нощ на ИКАР-ите в Derida Dance Center


СЪБИТИЕТО

"
Cadaver" на Мартин Пенев и Станислав Генадиев, "ARTeFACT" на Derida Dance с хореограф Живко Желязков и "Мишеловката" - Пърформънс в „Хамлет“ са номинираните спектакли от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства за награда ИКАР 2013 в категория "Съвременен танц и пърформанс".

На 9.02.2013 г. в Derida Dance Center ще бъдат представени два от номинираните пърформанса - "ARTeFACT" и "
Cadaver".

Цените за билетите са:
- комбиниран билет за двете представления: 12 лв.
- билет за "Cadaver": 5 лв.
- билет за "ARTeFACT": 10 лв.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЛИТЕ

ARTeFACT е мултимедиен танцов пърформанс, фокусиран върху стремежа за формиране на нова идентичност, чрез преодоляване на социални и културни граници. Подобни процеси често съпътстват съвременния артист-номад в търсене на възможности да бъде създател, а не продукт, в глобализирания свят. Развитието на действието се осъществява, чрез интеракция между визуална среда, звук и тялото, която позволява фокусиране върху отделни етапи от действието и изграждане на собствена гледна точка.

Концепцията и хореографията са на Живко Желязков, а заедно с него в експерименталното изследване се впускат танцьорът Джънгин Лий от Южна Корея, визуалният артист Албена Баева и продуктивният музикант Иван Шопов, известен с псевдонимите Balkansky и Cooh.

ARTeFACT е част от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г., като се подкрепя чрез програмата за финансиране „Варна – територия на творчество".

Екип
Идея и хореография: Живко Желязков
Визуална среда и интеракция: Албена Баева
Музика: Иван Шопов
Танц: Джънгин Лий (Южна Корея)
Графичен дизайн: Полина Стоянова
Публични комуникации: Гергана Куцева
Продукционен мениджър: Атанас Маев


"Cadaver" е интерактивен танцов пърформанс, който печели второ място в категория Офлайн мултимедия на форума Компютърно пространство, София, 2012, а също има и номинация за Икар 2013 в категория Съвременен танц и пърформанс, както и номинация за награда за съвременно изкуство ESSL, Виена.

Зад "Cadaver" стоят Мартин Пенев - идея, визия, софтуер, хардуер, и Станислав Генадиев - хореография, изпълнение.

Пърформансът изследва интеракцията между биологично тяло и софтуер. Вниманието е насочено към онзи момент, когато зад наивните импулси на плътта се появява сянката на един необратим процес. Тялото започва да иска. Копнежът за независимост е свързан с налагане на телесните импулси над волята на разума. Събитията се развиват в сферата на словото – проекция на човешката воля и разум. Жадувайки за своята независимост, плътта притиска, насича, раздира намерението на личността. От човешкия разум остава да звучи само онова, което тялото желае. Плътта започва да твори. Четири отделни мускула от тялото на танцьора са облепени с медицински електроди, които улавят създаденото от движението на мускулите електричество. Софтуер, създаден за пърформанса, регистрира движенията на тялото. В началото на пърформанса изпълнителят разказва това, което предстои да се случи. Гласът му е записан и започва да се възпроизвежда, деформиран от мускулните импулси. Деформациите също се записват и на определен етап се възпроизвеждат, търпейки нови намеси от страна на тялото. В поредицата от натрупване на деформации се използват няколко аудио филтъра и намеси във времевата линия на възпроизвеждане на записа. Танцьорът импровизира, съобразявайки се с това, което чува. Словото се манипулира, докато не стане неразпознаваема композиция от шумове и тонове. Стига се до етап, в който публиката директно може да чуе електричеството от мускулите, което прилича на човешки дъх пред микрофон.

Проектът печели конкурса Три3ависим 2012, инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България, администриран от Културна фондация А25 и има своята премиера на 26.03.2012 г. в Червената къща, София. Пърформансът е създаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Фондация Етюд.

Автор: Derida Dance Center
06.02.2013 г. 23:04
Посетено: 1235
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16304-nosht-na-ikar-ite-v-derida-dance-center