Сцена / екран / ефир

"Малки ритуали за сбогуване" в ДТ "Никола Вапцаров" – Благоевград

Нова театрална постановка

"Малки ритуали за сбогуване" в ДТ "Никола Вапцаров" – Благоевград


◊ СЪБИТИЕТО

Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград
има удоволствието да Ви представи
първата си премиера за 2013-та година

"Малки ритуали за сбогуване"
Пиеса на Оля Стоянова
Режисьор Явор Веселинов

С участието на: Естер Симеони, Биляна Дилкова, Жанет Керанова, Огнян Спиров, Маруся Ваклинова, Кънчо Кънев, Андраш Кончалиев

07 февруари, четвъртък, 19.00 часа, Камерна сцена
19 февруари, вторник, 19.00 часа, Камерна сцена

Първата премиера за 2013-та година на Благоевградския драматичен театър "Никола Вапцаров" е „Малки ритуали за сбогуване“ от Оля Стоянова. Миналата година пиесата на Оля Стоянова беше отличена с наградата „Наум Шопов” от първото издание на конкурса за написване на абсурдна драма, организиран от ДТ ”Н. Вапцаров”.


ПИЕСАТА

„Дом за възрастни хора търси персонал. Медицинска сестра, задължително медицинско образование, възможност за работа на смени, включително и нощна. Предлагаме трудов договор, конкурентно заплащане и добра среда.“

Ето какво става, когато случаят сблъска челно едно младо момиче с група старци, които играят детски игри, сънуват с отворени очи, вкопчени в най-хубавите си моменти. Тук сестрите имат теория как да обърнеш гръб на смъртта, както и вътрешен кодекс как да се смееш на възрастните хора, за да достигнеш до сто години. Могат да разпознават и влюбването, и малките ритуали за сбогуване.

Един дом за стари хора, две сестри и една Надежда.
„Малки ритуали за сбогуване“ е една история на ръба – между влюбването и смъртта, между любовта и сбогуването.


◊ ЗА АВТОРА

Оля Стоянова е писател, поет и журналист, автор на шест книги – три стихосбирки "Фотографии" (2000 г.), "Проза" (2002 г.), "Пътна карта" (2003 г.), един роман - "Лични географии" (2005 г.), на сборника с разкази „Какво сънуват вълците” (2011 г., отличена с награда „Минко Неволин“ 2012 г.) и на „Пътеводител на дивите места“ (2011 г, която взе Наградата на публиката в Първите годишни читателски награди „Книга за теб“ 2012 г..). В „Пътеводител на дивите места“ Оля Стоянова събира на едно място истории и фотографии от водопади, скални църкви, изоставени села и каньони, скални светилища и върхове.

Оля Стоянова е носител на Първа награда за поезия "Веселин Ханчев", първа награда за млади поетеси  на името на Дора Габе, първа награда за поезия „Добромир Тонев“ - 2011 г., първа награда за къс разказ “Рашко Сугарев” – 2011 г., победител “Печатни медии” в журналистическия конкурс “Потърси България” – 2011 г. и др. Текстовете й са превеждани на английски, испански, руски, италиански, чешки, словашки, немски, потугалски, сръбски и полски езици.

Само през изминалата 2012 г. Оля Стоянова спечели три конкурса за драматургия – взе наградата „Наум Шопов“ за пиеса на абсурда, Националната награда за драма в конкурса „Петър Ковачев“ и наградата на театър „София“ за съвременна българска пиеса.


◊ ЗА РЕЖИСЬОРА

Явор Веселинов е завършил в НАТФИЗ актьорско майсторство и режисура,  има специализация по кинематография във Франция през 2006-2007 г. и магистърска степен по филмова и театрална режисура от Нов български университет. Участвал е в продукции като „Дзифт“ на Явор Гърдев, „В името на краля“ на Уве Бол, „Ао последният неандерталец“ (2010) на режисьора Жак Малатер и др.

Има богат опит като режисьор, монтажист и редактор на телевизионни предавания,  късометражни и пълнометражни филми, работил е заедно с Георги Тошев по поредицата „НепознатиТЕ“, автор е на документални филми за Емил Димитров, Наум Шопов, Христо Мутафчиев, режисира най-новите музикални клипове на Лили Иванова.

Автор:
ДТ "Никола Вапцаров" Благоевград
Публикация:
06.02.2013 г. 14:44
Етикети:
Явор ВеселиновОля СтояновапремиератеатърБлагоевград
Малки ритуали за сбогуване
ДТ Никола Вапцаров
Посетено:
1623
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16303-malki-rituali-za-sboguvane-v-dt-nikola-vaptsarov-blagoevgrad