Сцена / екран / ефир

Премиера на "Майките" - вербатим спектакъл

Студио за документален театър "Вокс Попули" представя

Премиера на "Майките" - вербатим спектакъл


◊ СЪБИТИЕТО

5 февруари (вторник) 2013, 19.00 ч. - Премиера
Червена зала, Център за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов",
София, ул. "Любен Каравелов" №15.

Студио за документален театър "Вокс Попули" представя:
Майките
вербатим спектакъл

Режисьор: Неда Соколовска;
Хореография: Николина Тодорова;
Асистент-режисьор: Вилма Карталска;
Сценична среда: Деница Аргиропулос;

С участието на: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова

Четири доказани актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на други майки, на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството. В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното, но преди всичко "Майките" е вербатим спектакъл, в който четири актриси са проводник на реалния житейски опит на други жени.


Следващи представления - на 07 и 28 февруари от 19.00 ч. в Център за култура и дебат.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Студио за документален театър "Вокс Попули" е пионер както в практикуването на документален театър у нас, така и с въвеждането на „вербатим“ техниката на родна сцена. Наша творческа мисия е да насочим общественото внимание към некомерсиални, съществени и актуални теми на нашето общество, да представим необикновените разкази на “обикновените“ хора, да активираме у зрителя гражданска и човешка съпричастност, да използваме фрагменти от реалността за създаване на емоционално, визуално и концептуално въздействащ документален театър.

„Майките” представя личните истории на няколко току-що родили жени в болничната стая, чакащи да донесат бебетата им за кърмене. Артистичното любопитство е отправено към момента на появата на новия живот и новия човек – момент на мистика, тържество. болка, страх, момент на колективно усилие, очакван, велик - квинтесенция на биологичното ни съществуване.

„Майките“ е опровержение на създадената нагласа, че раждането е срамно, че е медицинска кондиция, или не е достатъчно „естетично“ за да бъде тема на изкуството. Четири утвърдени млади актриси  (Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова), всяка от които скоро е станала майка,  представят разказите на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството.  В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното. Но преди всичко “Майките” е документално представление, в което четири актриси са проводник на  реалния житейски и емоционален опит на други жени.

Средствата на вербатим театъра дават възможност този опит да бъде достоверно предаден на зрителите, които ще получат не просто доза вечерно забавление,  а безценно емпирично познание за великата поява на човешки живот.


ПОВЕЧЕ ЗА ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР

Вербатим театърът е непознат за българска сцена, въпреки че на западноевропейския театрален пейзаж той присъства от 70-те години на миналия век, като особено активно се развива в последните две десетилетия.

Техниката „вербатим“, (verbatim – лат. дословно) означава дословно, директно представяне на предварително записан и монтиран аудио материал (интервюта), като един от характерните начини на представяне, е актьорите да слушат записите през слушалки и да ги възпроизвеждат симултанно пред публика. Степента на достоверност при този прийом е впечатляваща, като особен акцент се поставя върху живото, автентично човешко слово – такова, каквото е излязло от сърцето и ума на самия разказвач.

Студио за документален театър Вокс Попули“ е пионер в представянето на вербатим техниката на българска сцена, както и в практикуването на социално ангажирано сценично изкуство.





Автор:
Студио за документален театър "Вокс Попули"
Публикация:
04.02.2013 г. 14:04
Посетено:
1505
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16282-premiera-na-maykite-verbatim-spektakal