Сцена / екран / ефир

Документалният филм "Витоша" открива 17-ия София филм фест

Кинофестивалът е от 7 до 17 март

Документалният филм "Витоша" открива 17-ия София филм фест


◊ ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ

Документалният филм "Витоша" открива 17-ото издание на международния София филм фест, който ще се проведе между 7 и 17 март.

Филмът на режисьора Любомир Младенов разказва за планината в покрайнините на София, която е застрашена от непрекъснатото разрастване на града и от задкулисните споразумения за бъдещето на природния парк.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

„Идеята за филм за Витоша ми дойде именно като провокация към собствените ми стереотипи – признава режисьорът Любомир Младенов. – Просто в един хубав момент повярвах, че там е различно, че хората, които тачат и обитават Витоша са различни, и че това за мен ще е необикновена среща. Същевременно протестите в подкрепа на парка, които започнаха преди около 3 години (тогава започнахме и снимките), ми се сториха важни, макар да се събираха по 30 души и никой да не очакваше, че ще се стигне до Орлов мост от лятото на 2012.”

Филмът представя емблематични личности, свързани с каузата Витоша - Тома Белев (изпълнителен директор на парка от 2000 до 2012 година), младите природозащитници, председателя на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. Филмът „Витоша” е и за „човека от Орлов мост” – героят на 2012 г. според Българския хелзинкски комитет.

„Иска ми се да вярвам, че „Витоша” е филм за пробуждането на гражданско общество в България. Това със сигурност не е специализиран еко филм, предназначен за суровоядци – споделя още Любомир Младенов. – Както вече казах, зад казуса със ски зона Алеко прозира по-сериозен конфликт. „Витоша” е филм за всеки, който има самочувствието на гражданин.”
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА РЕЖИСЬОРА

Любомир Младенов е роден на 7 януари 1972 г. в Свищов. Завършва Художествената гимназия в София. След неуспешно кандидатстване в Художествената академия, почти на шега опитва късмета си в НАТФИЗ и е приет да учи Филмова и телевизионна режисура в класа на Георги Дюлгеров. През този период снима четири късометражни филма, които участват на фестивали в Анже, Киев, Клермон-Феран, Котбус, Мюнхен. През 2006 г. прави късометражните филми „34” и „Картинг”, представени в предишни издания на София филм фест. Пълнометражният му игрален дебют „Ловен парк” (2009) е удостоен с наградата „Златен витяз”.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
25.01.2013 г. 11:38
Посетено:
1275
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16229-dokumentalniyat-film-vitosha-otkriva-17-iya-sofiya-film-fest