Сцена / екран / ефир

"Цветята на Корана" се завръща под ново име

Кинофестивалът "София менар" е от 16 до 31 януари

"Цветята на Корана" се завръща под ново име


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Почитателите на филмовия фестивал „Цветята на Корана” ще могат да се насладят отново на любимото си кино от Близкия изток и Северна Африка. Фестивалът вече се казва Sofia MENAR Film Festival, но организатори по традиция са „Позор”. „Менар” (или „манар”) идва от арабски и означава „фар, пътеводна светлина, светило”. Производна е на думата нур, която на арабски означава светлина. В български език думата „менар” е влязла от османотурски под формата минаре или кула, която осветява пътя. МЕНАР обаче е и абревиатура от английските думи за Близък изток и Северна Африка (Middle East and North Africa Region).

Фестивалът ще се проведе от 16 до 31 януари в салоните на „Люмиер”, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar. Паралелно със София фестивални прожекции ще се състоят и в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив. Премиерно фестивалът „София менар” ще покаже 56 филма.


◊ ОТКРИВАНЕТО

„София менар” ще бъде официално открит на 16 януари в кино „Люмиер” с един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година - палестинският „Хабиби”, отличен с 4 награди на фестивала в Дубай, включително и за най-добър филм.


◊ ФИЛМОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ ИРАН, МАРОКО И ТУРЦИЯ

В програмата е включена най-скъпата иранска продукция до момента – историческата драма „По морския път на коприната”, чийто бюджет надхвърля 10 милиона долара. Сред останалите заглавия от Иран са екранизацията по Тенеси Уилямс „Стъклената менажерия”, отличен с 2 награди от фестивала в Монреал, смешно-тъжният „Роднински спънки”, в чийто персонажи ще се припознаят голяма част от българските зрители, както и класическото предложение от Аббас Киаростами „Вятърът ще ни понесе” – носител на наградата на журито и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала във Венеция.

Киното на Мароко ще бъде представено от абсолютния хит в страната за 2012-та - комедията „Андалусия, моя любов” и предизвикателния „Любов в медината”, отличен с наградата за най-добър филм и наградата на публиката на кинофорума в Рабат.

Фестивалът ще предложи много силна турска селекция включваща последния филм на Юмит Юнал „Нар”, отличен с награда на журито от фестивала в Анталия, черната комедия „Вечеря за злобари” предизвикала голям интерес както сред зрителите, така и сред критиците на фестивала в Анкара, където получава 5 отличия, режисьорския дебют на Музафер Йоздемир, познат от филмите на Нури Билге Джейлан – „Роден дом”, и носителя на наградата за режисура от фестивала в Анталия „Остатъци”.



Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.01.2013 г. 19:58
Посетено:
1306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16151-tsvetyata-na-korana-se-zavrashta-pod-novo-ime