Сцена / екран / ефир

20 танцьори от Корея и България на сцената на Младежки театър

ProtoCOOP - премиера на съвременен танц спектакъл

20 танцьори от Корея и България на сцената на Младежки театър


◊ СЪБИТИЕТО

Премиерата на PotoCOOP в София е насрочена за 17 декември (понеделник) от 19:30 часа в Младежки Театър "Николай Бинев", Голяма сцена.

. Идея и хореография: Живко Желязков
. Асистент: Jung In Lee (Южна Корея)
. Музика: Иван Шопов - Cooh, Balkansky
. Графичен дизайн: Полина Стоянова
. Публични комуникации: Гергана Куцева
. Продукционен мениджър: Атанас Маев

. Танц:
Kang Yoon Chan
Kim Ki Hyung
Yook Nan Hee
Lee Kang Seok
Lee Kyung Gu
Lee Seung Ju
Lee Yeon Ju
Jung Jin A
Choi Young Jun
Hong Ye Eun
Hwang Chan Yong
Милена Виденова
Петя Мукова
Полина Стоянова
Диана Иванова
Ивет Георгиева
Филип Миланов
Стела Томова
Стефани Ханджийска◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

ProtoCOOP
е международна танцова продукция на Дерида Денс (Derida Dance) в сътрудничество с корейския танцов фестивал (Korea Dance Festival - KDF).
В проекта участват дванадесет танцьори от Южна Корея, получили стипендия за отличното си представяне по време на фестивала и осем български изпълнители, които успешно преминаха през всички етапи на обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida, финансирана от Фондация Америка за България.

До реализиране на проекта се стигна след участието на хореографа на Дерида Денс - Живко Желязков в Корейския танцов фестивал през август тази година. Живко Желязков беше единственият хореограф от Европа заедно с американските си колеги Christian von Howard (Аlvin Аiley school) и Gerri Houlihan (American Dance Festival), който в продължение на 14 дни проведе интензивен уъркшоп. Двама от най-добре представители се танцьори получиха стипендия за Американския танцов фестивал (American Dance Festival - ADF), а останалите 12 - за Дерида Денс Център.

Концепцията и хореографията са на Живко Желязков, а заедно с него в 30-дневния маратон се впускат 20-те танцьори, асистентът Джънгин Лий от Южна Корея,  продуктивният музикант Иван Шопов, известен с псевдонимите Balkansky и Cooh.

На 19-ти ноември стартираха репетициите, а резултатът може да бъде видян единствено на 17 декември (понеделник), от 19:30 ч. на голяма сцена на Младежки Театър "Николай Бинев".

Живко Желязков завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, София. Специализира режисура за танцов театър и съвременна хореография в “Victorian College of the Arts”, Мелбърн, Австралия. Работи с балет „Арабеск” като гостуващ хореограф. Той е един от създателите на проекта за театъра на Fairplay Golf Hotel & Spa, Benalup (Cádiz), Испания. Съосновател и артистичен директор на компанията Дерида Денс, както и на първия център за съвременен танц в България Дерида Денс Център. Хореограф и режисьор на спектаклите: "Artefact", "ASA", „Саумо”, “Riding The Wind”, “Hanky Pnky”, “Tango on Champs Elysees”, “Obsesión”, “Cielo Rojo”, “Train For Dreamland”, “Tripas de Corazón”, “Ojos Ciegos”, “Depuis La Jour”, “Viva Verdi”, “¾ Луна”, “Пространство и време”.

През август 2012 г. Живко е единственият хореограф от Европа, поканен да проведе уъркшоп в рамките на Корейския танцов фестивал (KDF). Малко по-късно получава предложение и от Central Europe Dance Theater за поставяне на соло спектакъл с техен танцьор, получил приз за най-добър танцьор на Унгария за 2012 г.

Продуктивният музикант Иван Шопов е известен под множество псевдоними. Balkansky е Dubstep и IDM псевдонима му в денс музиката. Появява се с издания за лейбъли като Кукер Музика, Z Audio, Wicky Lindows, Dubsaw, Ad Noiseam, Dub Monkey, Hollow Point, Subtrakt и Ohm Resistance, като дискографията му нараства с всяка седмица през последните години. С участията си по фестивали и клубове в Австралия, Мексико, Колумбия, Нова Зеландия и пътувайки почти всеки уикенд в Европа, талантливия млад изпълнител Balkansky е един от най-успелите имена на електронната музикална сцена

Джънгин Лий е родена в Сеул, Южна Корея. Учи съвременен танц в Kyung-Hee University, Южна Корея, където получава бакалавърска и магистърска степен. Работи с танцовия театър на Сеул, както и за множество международни танцови проекти. Занимава се с хореография и преподавателска дейност. През 2008 г. печели втора награда на конкурса Tokyo Nakano Dance. Между 2009 и 2010 г. живее и работи в Берлин. През 2011 г. Джънгин Лий е поканена и да работи за компанията Derida Dance. Тя е соло изпълнител в последния проект на Дерида Денс - "ARTeFACT", който може да бъде видян през януари в пространството на Дерида Денс Център.


Спектакълът е част от програмата Dance PORT Derida,  подкрепена от Фондация Америка за България и е финансиран от Министерство на културата на Република България в партньорство с Korea Dance Festival, Сеул и Младежки театър “Николай Бинев”, София.


Билети могат да бъдат закупени на касата на Младежки театър "Николай Бинев"; в Derida Dance Center и онлайн от www.theater.bg
Автор: Derida Dance Center
14.12.2012 г. 09:22
Посетено: 1288
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16062-20-tantsyori-ot-koreya-i-balgariya-na-stsenata-na-mladezhki-teatar