Сцена / екран / ефир

"Елхата" – коледен спектакъл за деца на Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

Муминтролите на Туве Янсон идват за пръв път във Варна

"Елхата" – коледен спектакъл за деца на Драматичен театър "Стоян Бъчваров"


◊ СЪБИТИЕТО

По традиция Варненският драматичен театър поставя всяка Коледа по една детска пиеса за своите най-малки зрители. През 2012 г. изборът падна върху „Елхата” по Туве Янсон, драматизация на Петър Пашов, режисьор Жени Пашова, сценограф Димитър Димитров.

Финландската шведскоезична писателка Туве Марика Янсон, носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които и златния медал „Ханс Кристиан Андерсен“, е известна с произведенията си за деца, най-вече със серията за забавните муминтроли. Те се появяват като комикс през 1945 г., за да продължат стремителния си път в изкуството по цял свят. Във Варна идват за пръв път, благодарение на популярния творчески тандем, със заслуги в театралното изкуство за деца, Жени и Петър Пашови. За участие в постановката си двамата са ангажирали Биляна Стоева, Даниела Викторова, Милена Кънева, Николай Божков, Антонио Угрински и новите актьори във Варненския драматичен театър Валери Вълчев и Теодор Папазов, спечелили кастинга за попълнение на състава преди няколко месеца. Наред с тях на сцената ще видим и възпитаниците на варненските театрални школи, познати от други постановки, Димитър Димитров, Николета Янева, Дария Димитрова и Михаил Стоянов. Помощник-режисьор Ралица Иванова, тон-оператор Делян Апостолов.

Близо 5 000 деца от училищата във Варна и областта, сред тях и 908 деца от 16 социални домове и училища за деца с проблеми, ще гледат коледния спектакъл. 17 фирми от Варна и областта са се погрижили за билетите и лакомствата, които малките зрители ще получат в края на всеки спектакъл, заедно със специална коледна книжка за оцветяване.

Героите, които „живеят в горите на приказките детски, едни такива дето са малки и чудесни. Те тъй се и наричат: Хемули и Гафси, Миси даже Хомси и Мюмли, Филифьонки, най-вече Муминтрол”, ще се срещнат за пръв път с децата на 10 декември 2012 г., 18.00 ч., Сцена Филиал.

• Следващи срещи, пак при „Елхата”, ще има всеки ден от 11 до 22 декември вкл., от 11.00, 13.00 и 15.00 ч.


◊ ЖЕНИ И ПЕТЪР ПАШОВИ ЗА ПОСТАНОВКАТА

Харесваме муминтролите, защото в тях има огромна наивност и чистота. Те гледат като новородени, които за пръв път виждат света, а в същото време историите им носят дълбока философия за живота и взаимоотношенията между хората. След Астрид Лингрен, Туве Янспон е следващата по известност скандинавска детска писателка, но по-важното е, че в нейните книги по интересен начин се съчетават вечни теми (в „Елхата” например темата за Коледа и за празника въобще) със съвременния поглед и съвременните деца. Бихме искали да достигнем не само до сърцата на децата, а и на родителите с надеждата, че те ще преосмислят отношението си към Коледния празник. Много от днешните деца искат, искат и все нещо не им достига, а смисълът на празника не е само ”Дядо Коледа, купи ми! Донеси ми! Дай ми!”. Празникът означава и ти да дадеш от себе си, при това скъпи за теб неща, които не се измерват непременно в пари. Това е посланието на постановката и ако зрителите поне мъничко се замислят, ние сме успели.

В драматизацията внасяме сюжета с децата, които разиграват новата си електронна игра на живо, след като интернет връзката прекъсва. Това е вторият план на нашето представление. Колкото и възможности да предлагат компютрите и съвременните технологии като 3D филми и т.н., най-ценна си остава истинската игра. Играта на живо, когато сам си я направиш и сам влезеш в нея. Директният, живият контакт е нещо съвсем различно от виртуалния. В реалното общуване се използва въображението, а във виртуалното съзнанието работи само с готови образи. Това впрочем наблюдаваме и в НАТФИЗ – поколенията вече са различни. Младите са все така красиви и енергични, но като че ли имат по-малко въображение от по-старите поколения. Изглежда тяхното въображение е приспано от готовите комуникационни модели на вездесъщия днес интернет.


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
10.12.2012 г. 18:06
Посетено:
2089
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16036-elhata-koleden-spektakal-za-detsa-na-dramatichen-teatar-stoyan-bachvarov