Сцена / екран / ефир

Премиера на детската оперета "Малката кибритопродавачка"

Коледен концерт-спектакъл

Премиера на детската оперета "Малката кибритопродавачка"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на детската оперета "Малката кибритопродавачка"


„Малката кибритопродавачка” е най-новата класическа оперета за деца, която за пръв път ще бъде представена на 12 декември, сряда, от 19.00 ч., в Голяма зала „България”.

Представлението е коледен подарък от Столична община за столичани и гостите на града и се реализира в подкрепа за кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година.


◊ ЗА ПРОЕКТА

Проектът “Малката кибритопродавачка” е дебют за композитора Румен Бояджиев-син, който е носител на Наградата “Филмов композитор на годината - 2009” и притежател на специална препоръка от сър Джон Уилямс. Събитието е и първа детска оперета, която екипът на Асоциация „Театър, опера и балет” поставя, а в изпълнението на вълшебната приказка ще се включат едни от най-големите имена в оперното и оперетното ни изкуство: Добрина Икономова, Катерина Тупарова, Валентина Корчакова, Пеньо Пирозов, Александър Мутафчийски и Иван Панев.

Диригент на представлението е Григор Паликаров.

Детските оперети не са акцент в програмите на музикалните театри за пореден сезон – факт, който провокира либретиста Венелин Методиев да напише либрето по класическа детска приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Умело е предаден и тъжният край на историята, с вмъкване на нов персонаж в познатия на всички сюжет, а смелата режисура на Диляна Хаджиянкова превръща класическата оперета в концерт-спектакъл, еднакво интересен за малките деца и за техните родители.

Спектакълът се осъществява в партньорство със Софийска филхармония и с ученици от училищата на територията на Район “Изгрев”.

За коледното настроение ще се погрижи и Нестле България АД, поднасяйки сладки подаръци.

• Входът е с покани, които желаещите могат да получат от касите на зала „България”.


За въпроси:
Анастасия Карнаух, PR - “Асоциация театър, опера и балет”
тел:  0889/255 084, karnauh.anastacia@gmail.com


Автор:
Столична община
Публикация:
07.12.2012 г. 15:01
Посетено:
2009
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/16008-premiera-na-detskata-opereta-malkata-kibritoprodavachka