Сцена / екран / ефир

Националният грузински ансамбъл "Сухишвили" гостува в България

Концерти в София, Пловдив, Бургас и Варна

Националният грузински ансамбъл "Сухишвили" гостува в България


◊ СЪБИТИЕТО

Българските зрители първи ще видят новата уникална програма на Националния грузински ансамбъл „Сухишвили“. На сцената ще излязат 50 танцьори и 10 музиканти. За мащабната и пищна продукция са подготвени 600 автентични грузински костюма - ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Запазената марка на „летящите грузинци” - сабите и ножовете, са направени от стари грузински майстори.

В България ансамбъл „Сухишвили” гостува за трети път по покана на „Degris Events”. Шоуто включва уникалните танци „Хевсурули“ – характерния динамичен танц със саби, и сватбения танц „Симд“.

Новата програма на прочутата трупа ще бъде показана на 29 ноември в НДК в София, на 30 ноември в  панаирния комплекс в Пловдив, на 2 декември в Операта в Бургас, на 3 декември в Двореца на културата и спорта във Варна.  


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРМАЦИЯТА

Според вестник „Вашингтон пост“ това е най-добрият ансамбъл в света. Неговата програма  е обявено за най-доброто шоу на „Бродуей“ през 1988 година. Трупата е поставила рекорд в миланската опера „Ла скала“, който не е повторен от 1967 г. до сега – публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти.
   
Спектакълът, който ще гостува в България, е уникален с факта, че е поставен от основателите на трупата Нино Рамишвили и Илико Сухишвили преди 60 години и възстановен в автентичния му вид едва преди година от внука им Илико Сухишвили-младши, главен хореограф на балета. Гвоздеят на програмата е танцът, който създателят на ансамбъла изиграл пред Сталин през 1937 година. С него спасил от разстрел цяла фамилия и получил разрешение да създаде Грузински национален ансамбъл. Така започва легендата на „летящите грузинци“. Сред най–големите им почитатели  са Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Шарън Стоун, Пеле, Ив Монтан.

“Грузинският балет - това не е танц, това е полет. Буря на сцената!“, пише „Дейли Мирър“. “Сухишвили“ - няма по-фина и професионална фолклорна танцова трупа в света", коментира „Ню Йорк Таймс“. За 67 години формацията изнася над 10 000 концерта в 88 държави на петте континента, а публиката надхвърля 50 милиона души.
   
Хореографията на „Сухишвили” съчетава грузински народни танци и класически балет. Мъжките танци се отличават с енергичност и акробатични движения. Те използват оригинална техника - грузинците са единствени, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли. Жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Те са нежни и тихи. Движат се с малки, но бързи стъпки. Сякаш се плъзгат по сцената, носят се с грациозността на лебеди, изящно плаващи по повърхността на езеро. За да се виждат грациозните и сложни стъпки, Илико Сухишвили-младши скъсява дължината на костюмите. В момента той прави революция в традиционния грузински танц – смесва стилове и роли, осъвременява фолклора, добавя елементи от други култури, обогатява движенията и музикалното оформление, усложнява танца на масовката и внася ефектни моменти.

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.11.2012 г. 15:57
Етикети:
ВарнаБургасПловдивСофияконцертитанц
грузинска музика
грузински ансамбъл Сухишвили
Посетено:
4727
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15935-natsionalniyat-gruzinski-ansambal-suhishvili-gostuva-v-balgariya