Сцена / екран / ефир

Представленията на "Дефисто" на сцената на Сатиричния театър

Премиерни спектакли на 3 и 10 декември

СЪБИТИЕТО

"
Дефисто" и Сатиричният театър стартират общ проект. Актьорите на Детската филмова и театрална студия вече репетират в залите на театъра, и се готвят да играят представления на сцена „Методи Андонов“ през театралния сезон.
По покана на директора Калин Сърменов, формацията започна своите репетиции в театъра от началото на месеца.

През м. декември двата спектакъла: тийнейджърският „Женско царство“ по Ст. Л. Костов и детският „Андерсенови приказки“ са включени в програмата на театъра. Режисьор е създателят на "Дефисто" Димитър Еленов.

Премиерните за този проект спектакли са на 3 и 10 декември от 19 ч.

"Дефисто" е формация, която представя театър от деца за деца. Участват 30 актьори на възраст между 10 и 18 години!

 

◊ "ЖЕНСКО ЦАРСТВО" ПО СТ. Л. КОСТОВ

Класическата комедия на големия български драматург Ст. Л. Костов продължава да разсмива и днешните тийнейджъри. Мъжете биват наказани за насилието, грубостта и незачитането на жените си, като самите те са превърнати в жени. Настъпва Женско царство, в което жените управляват, а мъжете гледат децата, готвят, перат, чистят. Обратите настъпват, когато  Кметицата бързо загубва ума си от сполетялата я власт, изпраща мъжа си в манастир и пожелава да се омъжи за младия Стоян. Любовта между него и красивата Райна е застрашена. Влюбената двойка решава да избяга, а побеснялата Кметица осъжда на смърт мъжа си и бащата на Стоян – обвинявайки ги в заговор. Дали ще успеят Стоян и Райна да защитят любовта си, дали жените ще запазят властта си над мъжете и светът ще остане все така объркан – ще узнаете в края на спектакъла.

Представлението поставя съществени  екзистенциални въпроси за идентичността на човешката личност, за инфантилизма на възрастните, който по един гротесков начин деформира човешките отношения: защо мъжете се държат като жени, жените като мъже, децата като възрастни, майките като съученички на дъщерите си?

Спектакълът е смесване на гротеска с клоунада, мюзикъл и фентъзи, мултимедия и шоу. 


Проектът е реализиран с подкрепата на фондация “Америка за България”.

Повече за програмата на театъра: http://www.satirata.bg/programa/2012/12/.

Автор:
Дефисто
Публикация:
29.11.2012 г. 13:50
Посетено:
1609
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15920-predstavleniyata-na-defisto-na-stsenata-na-satirichniya-teatar