Сцена / екран / ефир

"Аналогова прожекция 01" в гр. Пловдив

Част от платформата "Аналогово присъствие" на еXAF.org

"Аналогова прожекция 01" в гр. Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

"Аналогова прожекция 01" в гр. Пловдив

Формат: 
Самостоятелни пърформативни актове.
Три репетитивни прожекции в рамките на една вечер.


29.11.2012 (четвъртък)
Встъпление: 18:15 ч.
Прожекции: 18:30 ч.; 19:15 ч. 20:00 ч.
Вход свободен - с резервации на book@exaf.org - моля посочете желан час на прожекция!
Локация: гр. Пловдив, ул. "Дон" №18


"Аналогова прожекция 01" включва представянето на няколко самостоятелни пърформативни акта: на Трифон Ташев, Вълко Чобанов, Димитър Шопов и Георги Маринов


ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Платформата "Аналогово присъствие" е реализация на една колажна игра с натрупванията от значения в проблематиката на пред-дигиталността и присъствието й в погълналата я епоха на дигитализация. Чрез миксиране на времеви реалности фокусът е насочен към една пренебрегвана сетивност (заложена в изразния потенциал на аналоговия носител), като така са експлоатирани възможностите й за адекватност, спрямо възприемчивостта и търсенията на конкретната ни съвременност.
 
Това е комбинативен проект, който използва репрезентативните форми на аудиовизуалния пърфоманс, фотографията и музикалния експеримент. Той предвижда реализирането на поредица от прожекции, тематични срещи-изложби и unplugged концерти, засягащи изразността в сферата на аналоговата техника. Естетизиран отрязък време на темпо-забавяне.
 
Отношението на все по-периферен интерес, наред с дискриминираната актуалност на НЕ-ДИГИТАЛНОТО, съвсем логично напоследък го поместват в положение от типа "застрашен вид". Културата на бързооборотна консумация се нуждае от свръхскоростните естетически транзакциии: "облагородени" мутации на звуковото и визуалното зачеркват извънекранния пренос на информация.
 
"Аналогова прожекция 01" включва представянето на няколко самостоятелни пърформативни акта: на Трифон Ташев, Вълко Чобанов, Димитър Шопов и Георги Маринов - идеи, родени в сегашно време, но изразени посредством технологичните апарати от края на миналия век. Изваждането им от килерите на спомените, обаче не иска тяхното сантиментализиране, още по-малко заклеймяването на пикселообразната ни околна среда; и, положително, не произхожда от моднaта напоследък тенденция на нещо като "алтърнатив-ретро-винтидж-еуфория".
 
Отправно звено в тази проблематизация на аналоговото присъствие) са фотографската и магнитната ленти - основен материален носител на информация и символен образ на преддигиталната техничност - в случая и обект на проблематизиране. Употребата на тези материали извън готовия им вид, извън готовата функция, извън готовите очаквания, покриващи традиционната популярна употреба. Чрез разиграване в специфичност (а не като производствен продукт с повтаряемост, както съществуват в периода на своята масовост), те са разкъсани като образ на тази технологичност. Следвайки своеобразността и индивидуалните ексцентричности на авторите, изразният потенциал на аналоговостта прекършва установеното ни очакване.
 

Автор: Организаторите
25.11.2012 г. 22:41
Посетено: 993
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15909-analogova-prozhektsiya-01-v-gr-plovdiv