Сцена / екран / ефир

Концерт на народната певица Татяна Скечелиева

Самостоятелен концерт в Русе, 27 ноември, Военен клуб, 19 часа

Концерт на народната певица Татяна Скечелиева


◊ СЪБИТИЕТО

Народната певица Татяна Скечелиева ще изнесе първия си самостоятелен концерт в гр. Русе. Това ще се случи на 27 ноември в Концертна зала на Военен клуб Русе в 19 часа.

В концерта ще вземат участие и вокален квартет “Юдит”, а така също и оркестър и танцов състав.


ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Таня Скечелиева е родена на 24 август 1980 г. От 4 годинки е на сцената. Наследила е музикалната дарба на майка си Минка, баща й Здравко и баба й Катя – по майчина линия. “Никой не е професионален музикант, но хубаво пееха”, казва момичето. На 6 годинки научава една от най-трудните родопски песни “Излел е Делю хайдутин” и през 1989 г. я изпълнява на фестивала “Ален мак” в Благоевград. Пее на съборите на Рожен, Копривщица и на “Орфеевите празници”. Първа награда печели на конкурс “С песните на Радка Кушлева” в Широка лъка с песента “Севдице, пиле, шерено”. По-късно се запознава с Валя Балканска, която много уважава и обича. Сега пее с ансамбъл “Филип Кутев”.

Освен родопски, Таня Скечелиева пее македонски, тракийски и песни от други области. Тя има няколко дуета на македонски песни с Васил Вълканов. Миналата година участва на “Пирин фолк” в дует с Малин Домозетски. Тази година на “Пирин фолк” изпълнява авторската песен “Орис” по текст на Дарина Златкова.

Досега е пяла в САЩ, Швеция, Швейцария, Корея, Гърция, Испания, Италия, Австрия, Германия, Румъния, Македония, Сърбия, Франция. Най-ценна за нея от всичко досега е наградата на родния й град, когато през 2008 г. става почетен гражданин и й връчват медал за заслуги към Златоград.

Фолклорна формация “Юдит" съществува от половин година, като отделна такава. Състои се от певиците Таня Митева, Ивелина Димова, Дарина Джамбазова и Юлия Гатдерова. Таня, Ивелина и Дарина са професионални певици в Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", а Юлия е професионална певица в ансамбъл "Пирин"- Благоевград. Певиците от “Юдит” са участвали в множество концерти като хористки и солистки в България и чужбина (Европа, Азия, Америка), както и в конкурси, записи в БНР и БНТ. Голямото им желание е да представят българският фолклор на публиката в една по-нова и съвременна форма и на високо професионално ниво.

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
23.11.2012 г. 17:22
Етикети:
Русенародна музикаконцертмузика
вокален квартет Юдит
Татяна Скечелиева
Посетено:
2927
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15898-kontsert-na-narodnata-pevitsa-tatyana-skechelieva