Сцена / екран / ефир

Премиера на "Да изядеш ябълката" - театрална ситуация в контакт

В рамките на второто издание на Фестивала за свободен театър

Премиера на "Да изядеш ябълката" - театрална ситуация в контакт


◊ СЪБИТИЕТО

„Нейно величество тенджерата под налягане” представя „Да изядеш ябълката” – театрална ситуация в контакт

На 17 ноември от 19 часа в Студио Suspacious, ул. "6-ти септември" № 13

„Защото думите имат значение” пледира журналистката Катя Атанасова. В нейна защита през последните близо пет години са група съмишленици начело с режисьора Ида Даниел, автор на театралната ситуация в контакт „Да изядеш ябълката”. Търсенето на значение и трансформацията му в различни форми, езикови, театрални, ситуационни и време, продължава и в рамките на второто издание на Фестивала за свободен театър на 17 ноември от 19 часа в Студио Suspacious. „Това е най-дългият проект, по който някога съм работила”, признава режисьорът Ида Даниел. 

В представлението участват актьорите Петър Мелтев, Юлиян Петров и Александър Митрев. Автор на текстовете Катя Атанасова. Режисьор и автор на идеята - Ида Даниел. Костюми и обекти – Даниела Иванова. Светлинна среда – Тодор Стоянов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Да изядеш ябълката” е проект на „Нейно величество тенджерата под налягане” - сдружение за съвременно изкуство в условия на високо напрежение, по текстове на Катя Атанасова от дебютната й книга с разкази „Неспокойни истории” от 2006 година. Текстовете провокират авторката и режисьорът Ида Даниел да направят театрално представление в процес, което да използва чистия текст като емоционален скелет на различен тип общуване с публиката. Да превърнат вплетените от емоция и лековита подредба на думи разкази на Атанасова в театър по съдържание, но не и по форма. Актьорите представят една лична история сглобена от 13 парчета литература, която от първата до последната минута функционира на принципа на предаване – на думи от актьор на актьор, на емоционални вълни от гласове към публика, на усещания, породени от пространство и време.

Първият работен вариант на ситуацията беше представен пред публика в рамките на фестивала на изкуствата във Водната кула в София през 2011 година.

„Тогава се занимавахме с отлепяне на думите от хартията. В онзи момент театралната ситуация в процес отново се занимаваше с пребиваването в нефиксирана структура, но в по-голяма степен в отношението текст, изплитане, разплитане, оплитане” – казва Ида Даниел.

Седмици по-късно арена на ситуацията в контекст стана Борисовата градина в столицата, където актьорите Стефка Янорова, Петър Мелтев, Юлиян Христов и Александър Митрев освободиха духа от кориците в рамките на „София поетики” 2011 година. Те успяха да покажат колко различно може да бъде разбирането за театър, как мястото и времето могат да бъдат актьори в спектакъл, който възпроизвежда собствените ни разчоплени емоции.

Вторият етап на проекта е връщане към театралната форма, а домакин на новото начинание е Студио Suspacious на ул. "6-ти септември" 13 в столицата. „Да изядеш ябълката” ще има премиера на 17 ноември от 19 часа в рамките на Втория фестивал на Свободния театър. Публиката ще види за първи път един разработен и завършен вариант на идеята, резултат от работата на Ида и актьорите през последните 18 месеца. Представлението ще продължи да се играе на неконвенционалната театрална сцена Студио Suspacious и следващите дати са на 22 и 23 ноември с начален час 20.00.

Една жена намира по-точно място на нещата, които са й важни. Разбира ги едва когато ги преживява истински през превръщането им в истории и тези истории се превръщат пулсиращи нишки между трима мъже и една публика, между тогава и сега, между там и тук, между вътре и вън. Софийски ах-този-джаз, в който може да е смешно, но може и да се плаче. Не спектакъл, а преживяване, което води до оздравяване чрез думи. „Да изядеш ябълката” е театрална синестезия чрез присъствие и думи, която продължава.

На сцената с тримата актьори ще видите четири кукли и няколко ябълки... може би!


◊ ЕКИПЪТ

Ида Даниел – писател и режисьор, един от основателите на Асоциацията за свободен театър в България. Завършила е Класическата гимназия в София, след това Софийският университет „Св. Климент Охридски” със специалност „Англицистика и американистика” и магистратура по режисура за драматичен театър в Нов Български Университет. Има издадени две стихосбирки "Дантелени разни парчета" и "Бавните неща", а през 2000 получава голямата награда на "Фестивал за поезия, пърформанс и електронна музика - 2000". Самостоятелен режисьорски дебют в театър прави през 2006 година със спектакъла „Всеки човек” в Червената къща „Андрей Николов”, следват „Амбиент Анархист и леглото от водорасли”, „Какво се случи след като Нора напусна мъжа си или опорите на обществото”, ”Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка” в Театрална работилница „Сфумато”, номиниран за Икар 2011 за музиката на „Ambient Anarchist” и с номинация за наградата Аскеер 2010 за изгряваща звезда за Ида Даниел. Миналата година режисьорката постави пиесата „В Тоскана” на камерна сцена на Народен театър „Иван Вазов”.

Петър Мелтев – Дипломиран актьор от НАТФИЗ, вече 8 години. Играе в постановките "Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка" от ghostdog на сцената на Сфумато, както и в представленията на 36 маймуни - "Праехидно" и поредицата ПроТекст. Един от създателите на първия в България импровизационен театър "ХаХаХа Импро театър".

Юлиян Петров - Играл е в повече от 30 театрални спектакли сред които са "Четири стаи", "Тунелджии", „Мъртвата Дагмар”. Приемал е и ролята на преподавател в детска театрална школа. През месец октомври направи режисьорския си дебют в театралния джаз в две действие „ГогДиди – или в очакване на Годо” на сцената на „Студио 5”. Завършил е математическа гимназия и актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян.
 
Александър Митрев – по гласа ще го познаете. Възпитаник на НАТФИЗ и един от най-добрите актьорски гласове в дублажа на телевизионни и игрални филми. Участвал е в авторския спектакъл на Андрей Баташов „Ритъм” на сцената на Народен театър, играе в постановките „Мъртвата Дагмар”, представленията на Театрална Компания МОМО „Пророчество” на сцената на  Театрална работилница „Сфумато” и „Блус под земята” на сцената на Младежки театър „Николай Бинев”.

Катя Атанасова – филолог, журналист, писател, автор на многобройни рецензии за книги и музика в различни вестници и списания. Катя Атанасова е организатор на единственото в страната състезание по разказване на истории на живо „Лига на разказвачите”. Работила в едни от най-популярните и утвърдени lifestyle списания у нас, днес е продуцент „Външни продукции” в БНТ.


Автор:
Публикация:
15.11.2012 г. 14:49
Етикети:
Фестивал за свободен театъртеатрален проекттеатър
Студио Suspacious
Катя Атанасова
Нейно величество тенджерата под налягане
Ида Даниел
Да изядеш ябълката
Посетено:
2002
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15827-premiera-na-da-izyadesh-yabalkata-teatralna-situatsiya-v-kontakt