Сцена / екран / ефир

Премиера на "Любов по италиански" по Едуардо де Филипо

Народен театър "Иван Вазов", сцена "Сълза и смях"

Премиера на "Любов по италиански" по Едуардо де Филипо


◊ СЪБИТИЕТО

Народен театър "Иван Вазов"
и
Продуцентска къща "Арт Кейс"

представят:

Любов по италиански
по Едуардо де Филипо


. Драматургичен вариант - Юрий Дачев
. Постановка - Снежина Танковска
. Сценография и костюми - Марина Райчинова
. Музика - Румен Цонев
. Драматург на постановката: Светлана Панчева
. Помощник-режисьор: Анастасия Сотирова
. Видео продукция: Красимир Терзиев
. Фотограф: Калин Николов

Действащи лица и изпълнители:
. Филумена Мартурано - Емануела Шкодрева
. Доменико Сориано - Калин Сърменов
. Флавия Сориано - Ванча Дойчева
. Алфредо Аморозо - Стоян Пепеланов
. Диана - Яна Бобева
. Умберто - Христо Ушев
. Рикардо - Йордан Ръсин
. Адвокат Ночела - Христо Чешмеджиев

Премиера 9 ноември 2012 г.           
Открита сцена “Сълза и смях”
1018-та премиера от 1904 г.
Сезон 2012/2013 г.

Едно от най-интересните сценични предизвикателства към зрителите от афиша на „Народния театър” през новия театрален сезон 2012-2013 г., е пиесата „Любов по италиански”, чиято премиера е на 9 и 10 ноември на сцена „Сълза и смях”. „Любов по италиански” е съвременна театрална интерпретация на пиесата „Филумена Мартурано” на световноизвестния драматург Едуардо де Филипо. Особена популярност пиесата придобива след филмирането си през 1964 г. със заглавие „Брак по италиански”, а двойката София Лорен – Марчело Мастрояни в главните роли се превръща в символ на вълнуваща екранна любов и до ден днешен остава най-известната и страстна международна филмова двойка. За брилянтната си игра в „Брак по италиански” София Лорен е повторно номинирана за „Оскар”, а филмът с нейното участие, печели наградата „Златен глобус”.


◊ ПОВЕЧЕ

Сюжетът:
Историята, въплътена в "Любов по италиански", е изтъкана от много силни емоции. Накратко, бившата проститутка Филумена Мартурано е силно влюбена в Доменико Сориано и живее от 25 години с него, но без брак. Тя решава да се престори на смъртно болна, за да се омъжи за него. Доменико разкрива лъжата и е бесен, но открива и една тайна, пазена от него цял живот - Филумена има трима синове и един от тях е негов.

Какво събира двама души след 25 години и има ли любовта давност? Това ще разберем на финала на "Любов по италиански".

В това произведение Едуардо Де Филипо развива една от основните си тематични линии: за отношенията между мъжа и жената „между лекотата и отговорността, грешката и прошката, разкаянието и надеждата, това странно единство, което се създава между един мъж и една жена, най-вече, когато имат деца и които се пресъздават отново по равнопоставен начин след всички превратности”.

Авторът:
Едуардо де Филипо, незаконен син на знаменития неаполитански актьор Едуардо Скарпета, е роден през 1900 г. в Неапол. Детството и юношеството му преминават в театъра. На 14-годишна възраст е зачислен като актьор в трупата на своя заварен брат Винченцо Скарпета, в която са поставени първите му комедии „Човек и джентълмен” (1922) и „Казвайте му винаги „да” (1927). През 1932 г. заедно с брат си Пепино и сестра си Титина основава театралната компания „Compagnia umoristica i De Filippo”, която с огромен успех обикаля Италия, представяйки пиесите му – повече от 50 на брой. С творби като „Неапол на милионерите”, „Филумена Мартурано”, „Събота, неделя, понеделник”, драматургът се утвърждава като един от най-интересните театрални автори през 40-те години на ХХ век. Умира през 1984 г. в Рим като пожизнен сенатор.

Едуардо де Филипо споделя: „Има една единствена пиеса, която съм написал за дванайсет часа – „Филумена Мартурано”, и това е така, защото имах нужда. Тя се роди на един дъх."

Екипът:
Интерпретирането на тези проблеми през призмата на италианския драматург е предизвикало професионалното любопитство на екипа, който стои зад българската постановка „Любов по италиански”. Режисьорът проф. Снежина Танковска (автор на знакови представления като: „Пътуване на запад”, 2011; „Дванайсета нощ” 2011, Пекин; „Водно огледало”, 2010; „Моята скъпа лейди”, 2008; „Прозорец към небето”, 2006; „На чисто”, 2005; „Господин Ибрахим и цветята на Корана”, 2004; „С глава в стената”, 1994; „Секс, наркотици и рокендрол”, 1992 и др.) събира екип от емблематични български артисти: за ролята на Филумена Мартурано – Емануела Шкодрева - носителката на „Аскеер” с неподражаемо присъствие на театралната сцена с ролите си на Фани Хорн в „Осъдени души”, Инес в „Живот х 3”; Мартирио в “Домът на Бернарда Алба”, Инга в “Бягащи странници”, а с героинята си в "Разбиване" театралната критика я признава за най-добрата „Медея” за последните 20 години.

В образа на Доменико Сориано се въплъщава Калин Сърменов познат на българската публика с емблематичните си роли в театъра и с участието си в новия сериал на BTV „Седем часа разлика”.

Сценографията и костюмите са дело на Марина Райчинова. Авторската музика е на Румен Цонев.

Драматург на постановката е Юрий Дачев - театровед, драматург и тв водещ на предаването „Рецепта за култура” по сателитния канал на БНТ и носител на множество награди. „Едуардо де Филипо е смел автор. Малко са драматурзите, които говорят така открито за любовта, остаряването, страховете и надигналата се в понеделник сутрин надежда, че към нас търсят пътя си добри дни… Защото как да преминеш по стъпалата на „събота, неделя, понеделник”, ако използваме заглавието на една от известните му пиеси, ако ги няма чувствата, даващи цвят, насъщна лъжа и сила за това изкачване? А понеделниците ни не са безброй. Затова не си струва да ги профукваме в дрямка и умуване…”, споделя  Юрий Дачев

„Любов по италиански” - защо днес?
Интересът към комедията на Едуардо де Филипо е закономерен. Не е случайно и поставянето на „Любов по италиански” на сцената на Народния театър „Иван Вазов”. За първи път пиесата е играна през 1957 г. в постановка на актрисата Олга Кирчева, която блести в ролята на Филумена. Какво предизвиква интереса на съвременните театрали към посланията в тази пиеса? Всеки от нас осъзнава, че в периоди на криза имаме все по-голяма нужда от устои, от завръщането към тях, от вглеждане в другия, за да намерим отново себе си, от преоткриване на истински ценните неща около нас, от смирение и дори от щастлив край. И защото времето с натрапчива закономерност се повтаря, което ни кара да вярваме, че и днес историята на Филумена е актуална и ще пробуди емоциите – горчиво-сладки – на българската театрална публика.


◊ КОНКУРС ЗА ЕСЕ

По повод премиерата продуцентска къща "Арт кейс" и сайтът за книги "Аз чета" организираха конкурс за есе за студенти на тема "Любовта в театъра" или "Любовта е театър".

След внимателното отсяване на десетките текстове, които пристигнаха, 10-членното жури се обедини около 3 текста, които отличи от останалите и на 8 ноември излъчи следните победители:

I място: Боряна Нейкова – студент II курс във Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ „Св. Климент Охридски”. Боряна получава парична награда от 200 лв., 2 покани за премиерата на „Любов по италиански” на 10 ноември и публикация на авторския й текст в "Капитал Light", фейсбук групата „Пътеводител на театралния стопаджия” и в сайта "Аз чета"

II
място: Яна-Ивана Бояджиева – получава парична награда от 100 лв. и 2 покани за едно от следващите представления на "Любов по италиански"

III място: Стефани Евгениева
– получава парична награда от 50 лв и 2 покани за едно от следващите представления на "Любов по италиански"


. Постановката „Любов по италиански” се реализира с любезното съдействие на: Булгартабак, Deloitte, студио Vogue Vision и радио Magic FM
Автор:
Люба Златева
Публикация:
08.11.2012 г. 16:48
Етикети:
пиесатеатърпремиераНароден театър Иван Вазов
Едуардо де Филипо
Любов по италиански
сцена Сълза и смях
Посетено:
4997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15786-premiera-na-lyubov-po-italianski-po-eduardo-de-filipo