Сцена / екран / ефир

Премиера на театралния спектакъл "Яце форкаш"

Вербатим спектакъл, последван от дебати след първото и петото представление

Премиера на театралния спектакъл "Яце форкаш"


◊ СЪБИТИЕТО

Студио за документален театър "Вокс Попули" представя

"Яце форкаш"

Вербатим спектакъл, последван от дебати след първото и петото изиграване.

Режисьор: Неда Соколовска, сценична среда: Деница Аргиропулос, музикално оформление: Ееро Туркка   

С участието на: Георги Къркеланов, Васил Читанов, Елена Димитрова, Деница Петкова.

„Яце форкаш“ на родопски диалект означава „Много бързаш“ и е заглавие на второто вербатим представление на "Вокс Попули", построено върху интервюта, разкази и песни, които екипът събира на експедиция в Родопите през август 2012. „Яце форкаш“ е един сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му.

На български език. Времетраене: 75 мин.

• Представлението ще се играе на 8, 15, 20 и 22 ноември от 19.00 ч. в „Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“, София, ул. „Любен Каравелов“ №15

. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "ВОКС ПОПУЛИ"

Студио за документален театър "Вокс Попули" е основано в началото на 2012 година от млади, но утвърдени проефесионалисти в областта на театъра, културологията и журналистиката.

Неда Соколовска е основателка и председател на организацията. Тя е завършила НАТФИЗ през 2002 г. в специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър” и театрална режисура в Националната театрална академия TEAK в Хелзинки, Финландия през 2009 г., като оттогава работи както на българска, така и на финландска сцена. В режисьорския опит на Соколовска са постановките „Майстора и Маргарита”, „В очакване на Годо”, „Хоровод”, „Дупка в светлината” и „Четири стаи”, в театър „София”.

През 2012 Неда Соколовска основава Студио за документален театър "Вокс Попули" заедно с Елена Панова и Пламен Великов. За по малко от осем месеца "Вокс Попули" има едно реализирано и играещо се документално представление –„Невидими №1”, което представя разказите на „неподвижните“ хора с двигателни увреждания в едно артистично изследване на темите за затрудненото движение, изолацията и силата на духа.

За краткия си живот (премиера 21.06.2012) „Невидими" №1 поучи възторжена зрителска реакция, и няколко позитивни рецензии, като особено окуражителна е статията на Никола Вандов във в.Култура (бр.27 от 13.07.2012) , в която спектакълът е назован “...въздействащ урок по човеколюбие, човекоразбиране, по самопознание, ако щете...“, а авторът споделя, че “финалът на спектакъла... са може би по-силни театрални мигове от всичко видяно от мен през последния сезон в нашия театър“. Също така Калина Терзийска написа, че „... това е един жизнен, дишащ спектакъл, на който му предстои да се развива, да расте, да набъбва. Това е представление, което не търси състраданието и жалостта пред човека с увреждане, а зашеметява с удивлението от силата на духа му, човешкото му достойнство...“.

• Представлението „Невидими“ №1 ще се играе в „Център за култура и дебат “Червената къща“ на 16 ноември (петък) от 19.00 часа, както и в продължение на текущия театрален сезон. Представлението е първо от поредицата „Невидими“, която се занимава с представянето и  проблемите на маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи. Участници в „Невидими“ № 1 са Юлиан Боянов, Йонко Димитров, Диана Енчева, Деница Петкова, Любомир Любенов и Велислав Велчев. Режисурата е на Неда Соколовска, а сценичната среда е дело на Деница Аргиропулос.

В момента "Вокс Попули" реализира втория си проект – документалното представление „Яце форкаш“, което спечели субсидия на последната сесия на Програма „Култура“ на Столична община.

Третото и последно представление от стартиращия блок представления (Емисия „Гласове“), който ще реализираме до края на м. януари 2013, е „Майките“, което се осъществява с подкрепата на Министерството на културата. 



Автор:
Студио за документален театър "Вокс Попули"
Публикация:
06.11.2012 г. 16:20
Посетено:
1305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15766-premiera-na-teatralniya-spektakal-yatse-forkash