Сцена / екран / ефир

Премиерa на филма "Аз уча, играейки"

Новата лента на НБУ показва изцяло различен метод на училищно преподаване

Премиерa на филма "Аз уча, играейки"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на филма "Аз уча, играейки"

Документалният филм обединява усилията на студенти и преподаватели от Нов български университет, както и тези на ученици и учители от 18 СОУ ”Уилям Гладстон“.

Премиерата на филма ще бъде на 30.10.2012, от 18:00 часа в Университетския театър на НБУ и ще бъде съпроводена от дискусия на тема „Иновативни методи на образование“ с водещи д-р А. Петрова и гл.ас д-р М. Мутафчиева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

С новия филм „Аз уча, играейки“ Нов български университет демонстрира игровия метод на преподаване в училище. Игровият модел е интерактивен метод, при който участниците са в непосредствен контакт помежду си - лице в лице, имат установени норми, цели и групова структура. Учителят по-скоро насочва мисленето и активността им във вярната посока, а учениците стават инициатори и автори на собственото си образоване, да учат през играта, да заучават чрез емоция, да мислят и дават иновативни решения в движение.

Идея на документалния филм е да се разработи и заснеме един урок от учебника за единадесети клас по нова история (с ученици от 18 СОУ “Уилям Гладстон”) с новия интерактивен модел, като в хода на играта да се промени както интериора на учебната стаята, така и дизайна на учениците, съобразно епохата от урока. По-ценното е самата игра като да отключи активността и инициативността на децата и постави на друго ниво общуването учител–ученик.

Режисьор е Павел Веснаков, възпитаник на НБУ и автор на награждаваните филми „Влакове” (2011) и “Парафиненият Принц” (2012), носител на наградите на Jameson и София филм фест, Сараево филм фестивал 2012, фестивала в Балчик за 2011 и 2012 година и „Златна роза“ 2012. Идеята за филма е на Антоанета Петрова, актриса на свободна практика и преподавател в НБУ, която е и водещ на занятията с ученици във филма.

Документалният филм обединява усилията на студенти и преподаватели от Нов български университет, както и тези на ученици и учители от 18 СОУ ”Уилям Гладстон“. Проектът е реализиран с подкрепата на Университетски филмов център.

Премиерата на филма ще бъде на 30.10.2012, от 18:00 часа в Университетския театър на НБУ и ще бъде съпроводена от дискусия на тема „Иновативни методи на образование“ с водещи д-р А. Петрова и гл. ас. д-р М. Мутафчиева.
Автор:
Иван Попов
Публикация:
29.10.2012 г. 15:36
Етикети:
Павел Веснаковпремиерадокументален филмНБУ
Университетски филмов център
Аз уча играейки
Посетено:
1873
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15678-premiera-na-filma-az-ucha-igraeyki