Сцена / екран / ефир

Френски и оскарови акценти на "Киномания"

Киномаратонът гостува във Варна и Пловдив

Френски и оскарови акценти на "Киномания"


◊ ГОСТУВАЩИЯТ ФЕСТИВАЛ

"Киномания" 2012 ще гостува през ноември в Пловдив и Варна. В града на тепетата кинопанорамата ще бъде от 15 до 25 ноември в „Лъки синема“, а в морската ни столица киноманите ще могат да се насладят на най-доброто от световното кино от 16 до 25 ноември във Фестивалния и конгресен център.

В София кинопанорамата ще се проведе от 8 ноември до 2 декември.


◊ ОСКАРОВИ АКЦЕНТИ

„Хюго" на изключителния Мартин Скорсезе ще зарадва феновете на тазгодишната „Киномания”. Елегантната приказка за вълнуващите приключения на осиротяло момче, живеещо на гара в Париж през 30-те години, получи 5 награди "Оскар” от Филмовата академия – за най-добро операторско майсторство; най-добра сценография; най-добри визуални ефекти; най-добри звукови ефекти; най-добър звуков монтаж.


◊ ФРЕНСКО КИНО

Френският културен институт ще представи втория „Фестивал на френското кино” в рамките на тазгодишната Киномания. Селекцията с френско кино започва на 9 ноември с филма „Реноар”. Лентата е от официалната селекция на кинофестивала в Кан и описва последните години от живота на големия художник.

Филмът „Elles“ („Леки момичета”) с участието на Жюлиет Бинош разказва за журналистка от сп. Elle, която подготвя материал за проституцията сред студентските общества във Франция.

Сред останалите френски филми се откроява също така „Любовта трае три години” („L’Amour dure trois ans“), който е по сценарий и режисура на нашумелия Фредерик Бегбеде.

„Сбогом на кралицата” („Les Adieux a la reine“) с участието на Даян Крюгер пресъздава първите дни на Френската революция и специалната връзка на Мария-Антоанета с една от нейните придворни дами. Филмът откри „Берлинале” тази година.

Две френски анимации идват за "Киномания". „Котката на равина” („Le Chat du rabbin“) е забавна история за неочаквано проговорилия домашен любимец на местен равин, а в „Оживелите картини” („Le Tableau“) оживяват недовършените картини на един художник.

Сред другите заглавия от фестивала на френското кино се открояват „Войната е обявена” („La Guerre est declare“) – историята за семейна двойка, която води борба със страшната болест на сина си; „Един по-добър живот” („Une vie meilleure“) – за младо семейство с 9-годишно дете, което затъва в дългове, за да отвори ресторант.

Политическите и творческите вълнения във Франция от началото на 70-те са отразени в лентата „След май 68-ма” („Apres mai“) на режисьора Оливие Асаяс. Филмът е с награда за сценарий от фестивала във Венеция.

„Киномания“ ще покаже и биографичната лента „Клод Франсоа: Моят път” („Cloclo“) – филм за голямата звезда на френската попмузика Клод Франсоа, починал едва 39-годишен. Франсоа е автор на знаменития хит “Comme d’habitude”, популярен и с кавър версията на Франк Синатра “My Way”.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
29.10.2012 г. 11:30
Посетено:
1532
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15670-frenski-i-oskarovi-aktsenti-na-kinomaniya