Сцена / екран / ефир

Най-новият филм на Уди Алън на "Киномания" 2012

Кинопанорамата на София е от 8 ноември до 2 декември

Най-новият филм на Уди Алън на "Киномания" 2012
Камен Донев е автор и актьор в рекламните клипове за Киномания тази година


◊ УДИ АЛЪН СЕ ЗАВРЪЩА НА „КИНОМАНИЯ“

Най-новият филм на Уди Алън „На Рим с любов” е част от „Киномания“ 2012. В него блестят имената на Пенелопе Крус, Алек Болдуин, Роберто Бенини, както и на самия Уди Алън. Филмът е обяснение в любов на поредния голям град, който режисьорът преоткрива чрез изживяванията на героите си.

Киномания“ 2012 ще започне на 8 ноември и ще продължи до 2 декември 2012 г. Билетите вече са в продажба в Билетния център на НДК на цени от 8 и 10 лв., а за учащи – 6 лв.


◊ ОЩЕ ОТ ФИЛМОВИТЕ АКЦЕНТИ

"Изобретението на Хюго"
на режисьора Мартин Скорсезе, който до момента не е излъчван у нас, също ще бъде прожектиран на Киномания. Елегантната приказка за приключенията на осиротяло момче, живеещо на гара в Париж през 30-те години, получи 5 награди "Оскар” - за операторско майсторство, сценография, звук, звуков монтаж и визуални ефекти. Лентата описва създаването на киното и е реверанс на Скорсезе към пионерите в това изкуство.

„По пътя” по култовия роман на Джак Керуак е другият хит на Киномания. Изпълнителен продуцент на филма е Франсис Форд Копола. Освен с добрия сценарий и внушителния си актьорски състав (Гарет Хедлънд, Сам Райли, Кристен Стюарт, Ейми Адамс, Кирстен Дънст, Виго Мортенсен), филмът може да се похвали и с участието си в конкурсната програма на Кан.

Сред интересните заглавия се откроява и „Седемте психопата” (с награда на публиката от фестивала в Торонто в програмата „Среднощна лудост“) на режисьора Мартин Макдона, разказващ за начинаещ сценарист, който неволно се оказва въвлечен в престъпния свят на Лос Анжелис, след като шантавите му приятели отвличат гаджето на брутален гангстер. Филмът впечатлява и с актьорски ансамбъл, събрал артисти като Кристофър Уокън, Сам Рокуел, Уди Харълсън, Том Уейтс и Колин Фарел.

„Хемингуей и Гелхорн” пък проследява сложните любовни отношения между големия писател и военната кореспондентка Марта Гелхорн (в ролите Клайв Оуен и Никол Кидман). Гелхорн е жената, вдъхновила Хемингуей да напише "За кого бие камбаната" и единствена от неговите съпруги, дръзнала да му поиска развод. Филмът бе показан на фестивала в Кан (извън конкурсната програма) и е отличен с „Еми” за музика за телевизионен филм, както и с няколко номинации за главна женска и мъжка роля, режисура, операторско майсторство и др.

Не по-малко интересните отношения на двама души, чиято страст е затихнала с течение на годините, са в центъра на филма „Любовна терапия”. Мерил Стрийп и Томи Лий Джоунс са главни действащи лица в тази човешка история за преоткриването на пътя към другия.

Интригуващо заглавие е и „Черно злато” - епична драма за петролните войни, водени в арабските страни през 30-те години. Филмът на режисьора Жан-Жак Ано („Името на розата”) е с участието на Антонио Бандерас, Фрейда Пинто и все по-популярния Марк Стронг.

Филмовата селекция включва и руският „Висоцки. Благодаря, че си жив”, разказващ за легендарния поет, певец и актьор, който умира през 1980 г., едва 42-годишен. Това е историята на последната му голяма любов, разказана на сина на Висоцки Никита от семеен приятел. Никита Висоцки е сценарист на филма. Лентата има 2 награди „Ника“ – за изгряващ актьор на Дмитрий Астрахан и за звук.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.10.2012 г. 21:30
Посетено:
1678
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15614-nay-noviyat-film-na-udi-alan-na-kinomaniya-2012