Сцена / екран / ефир

"Вуйчо Ваньо" от Чехов за пръв път на варненска сцена

Ярки театрални и филмови имена в постановката на проф. Пламен Марков

"Вуйчо Ваньо" от Чехов за пръв път на варненска сцена


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 октомври от 19.00 ч. на Сцена Филиал Драматичен театър „Стоян Бъчваров” ще представи премиерата на „Вуйчо Ваньо” от А. П. Чехов. В историята на театъра пиесата се поставя за пръв път в 92-ия му творчески сезон. За пръв път свой прочит на Чехова пиеса прави и проф. Пламен Марков. Главният режисьор на Варненския драматичен театър, чиято предишна постановка „Ричард III” спечели одобрението на театралната гилдия с 3 награди ИКАР 2012, среща сега трупата със следващия световен шедьовър.

Пресконференцията е на 22 октомври от 13.00 ч. във фоайето на Сцена Филиал. Медиите са поканени на предпремиерния спектакъл в същия ден от 19.00 ч.


ПОСТАНОВКАТА

За Пламен Марков „Вуйчо Ваньо” е една от най-безпощадните пиеси на Чехов. Със силни образи, към които си струва да се завърнем, проверявайки съотношението между проблемите на съвременния човек и тези на героите от високата класика. Той изследва персонажите с пристрастие, но и с ирония, без специална симпатия или антипатия към когото и да било от тях. Особено държи на подзаглавието „Сцени от селския живот”, което самият Чехов дава като жанрово определение за своята пиеса. Затова и „Сцени от селския живот” се превръща в ключ към режисьорската трактовка, за която Пламен Марков привлича звезден екип: Мира Каланова – сценография и костюми (номинация ИКАР 2012 за сценографията и костюмите на „Ричард III”); Калин Николов – авторска музика (ИКАР 2012 за авторската музика на „Ричард III”); Стоян Радев (ИКАР 2012 за главна мъжка роля в „Ричард III”) - Войницки или вуйчо Ваньо, както го наричат някои от другите персонажи; известния с ролите си в театъра, включително Варненския, а напоследък и в киното, и тв сериали асистент на проф. Марков в НАТФИЗ, Пенко Господинов – д-р Астров; емблемата на Варненския драматичен театър Михаил Мутафов - проф. Серебряков; нашумялата от тв сериала „Стъклен дом”, все още студентка IV курс на проф. Марков, Луиза Григорова – Елена Андреевна; Гергана Плетньова ще бъде Соня; Веселина Михалкова – Войницка или Mamman; Свилен Стоянов - Телегин; Пламен Димитров – Eфим; Нели Вълканова – Марина, Юлияна Чернева – добавения от режисьора персонаж на чуждата гувернантка Marine.

С фотографията и дизайна на плаката и програмата се занимава обичайният заподозрян Симеон Лютаков, пред камерата звезда от „7 часа разлика”, а зад камерата един от най-добрите български фотографи със сериозни постижения в театралния плакат. Нов превод от руски е направен от Пламен Марков, негова е и адаптацията на текста за нуждите на варненския спектакъл.


АКТЬОРИТЕ

За работата си във „Вуйчо Ваньо” Пенко Господинов споделя, че Пламен Марков прави доста неочакван прочит на Чехов, по „докторски безжалостен”, още повече, че той играе ролята на лекаря д-р Астров. „Убеден съм, че ще стане много добро представление. Пламен Марков обича актьорите и те го усещат. Важно е, защото, когато си на сцената, подобно отношение те окрилява и те кара да вложиш всичко от себе си”, обобщава актьорът.

„В пиесата Елена Андреевна е зряла, опитна жена, която успява да си изиграе картите по начина, по който тя иска. В нашия вариант е чиста и неопетнена млада жена, която за пръв път се сблъсква с някои особени страни от живота. Тя не е преднамерена и това много ми допада, това се опитвам и аз да пресъздам”, споделя Луиза Григорова за своята героиня. И допълва: „В тази наша първа среща с „Вуйчо Ваньо” особеният и различен прочит на проф. Марков внушава, че няма зли хора и пъклени планове. Любовта обаче не достига. Всички отиват нанякъде, но като че ли никой никъде няма да стигне...”

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
19.10.2012 г. 15:44
Посетено:
2449
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15613-vuycho-vanyo-ot-chehov-za-prav-pat-na-varnenska-stsena