Сцена / екран / ефир

Премиера на "Кървава сватба" от Федерико Гарсия Лорка

Театрална премиера в Институт Сервантес

Премиера на "Кървава сватба" от Федерико Гарсия Лорка


◊ СЪБИТИЕТО

Институт Сервантес - София и Международен фестивал на младите в изкуството „Via Pontica” Балчик, с подкрепата на Национален фонд „Култура” (програма „Дебюти”) и United Colors оf Benetton представят спектакъла „Кървава сватба“ по едноименната пиеса на Федерико Гарсия Лорка.

. Постановка Николай Младенов
. Хореография Петя Попова
. Сценография, костюми и видео Евгения Сърбева
. Музика Мира Искърова

Участват: Васил Грънчаров, Ивелина Михайлова, Ина Гергинова, Йонко Димитров, Кирил Асенов, Кристина Славчева, Маргарита Христова, Радослав Йорданов, Стела Томова, Стилияна Попова, Стойка Стефанова, Таня Денева, Теодор Папазов, Теодора Иванова, Цвета Балийска, Яница Шопова

Премиерата на „Кървава сватба” предстои на 22 октомври от 19 ч. в Институт Сервантес - София.

Представлението ще се играе до края на месеца с вход свободен с покани, които могат да се получат в Институт Сервантес на ул. „Съборна” № 1.

Очакваме ви!


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Представлението обединява изразни средства и млади творци от различни сценични изкуства. Средствата на традиционния театър се използват едновременно с импровизационни, танцови и движенчески актьорски техники. В изграждането на сценичната среда присъстват дигитални технологии и светлинни ефекти. Включена е авторска музика, част от която се изпълнява на живо. Желанието и невъзможността на човека за постигане на лично щастие, безсилието да се освободи от социалните и семейните догми, които го въвличат в безизходен кръг, са основните теми, с които се занимава  представлението. Логичното следствие от собствените му предразсъдъци и лична глупост са обречеността, в която се е озовал. Безсмислието, вредата от човешката гордост и безсмислено упорство са също част от тематичния фокус. С комбинацията от сценични техники и практики спектакълът има амбицията да бъде иновативно и стойностно театрално събитие.

Пиесата е част от т. нар. селска трилогия на Лорка. Първият спектакъл “Домът на Бернарда Алба“ бе реализиран през 2011 година. И в трите пиеси на големия испански поет и драматург са заложени проблемите на обществото и семейството, които не само пречат на личността и нейната свобода, но и водят до необратими фатални ситуации. Човешкото съзнание по-скоро е подвластно различни догми, отколкото да работи в полза на човека. Седемдесет и шест години след своята участ, сходна с тази на персонажите си, Лорка стои зад свободата и безсмъртието на човешката воля.


◊ ЗА АВТОРА

Федерико Гарсия Лорка е вероятно най-значимият испански поет и драматург на XX век, написал едни от най-съществените творби в световната поезия, превеждани на десетки езици. Той е роден във Фуенте Вакерос, Гранада (Андалусия) на 05.06.1899 г. и умира на 19.08.1936 г., като става най-печално известната жертва на Испанската Гражданска война.

През 1919 г. Лорка отива в Мадрид, където остава петнайсет години. Напуска университета, за да се посвети изцяло на своето изкуство. Пише пиеси, организира театрални постановки и фолклорни фестивали, чете поезията си пред публика и събира стари народни песни. През този период Лорка става част от групата испански писатели, художници, музиканти и хора на изкуството, известна като "Поколение 27", включваща Салвадор Дали и Луис Бунюел. Те увличат младия поет в сюрреализма. В ранните етапи от творчеството си с групата са били близки и Пабло Неруда, Висенте Уидобро и Хорхе Луис Борхес.



Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
18.10.2012 г. 16:04
Посетено:
3191
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15606-premiera-na-karvava-svatba-ot-federiko-garsiya-lorka