Сцена / екран / ефир

ARTeFACT - премиера на най-новия проект на Дерида Денс във Варна

Танцовата компания ще представи мултимедиен танцов пърформанс с участието на Джънгин Лий

ARTeFACT - премиера на най-новия проект на Дерида Денс във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

ARTeFACT - премиера на най-новия проект на Дерида Денс във Варна

В програмата на
GPS | Graffit Performance Series

10.11. (събота) | 19:00 – премиера

Идея и хореография: Живко Желязков
Визуална среда и интеракция: Албена Баева
Музика: Иван Шопов
Танц: Jung In Lee (Южна Корея)
Фотограф:
Продукционен мениджър: Атанас Маев


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

ARTeFACT
е мултимедиен танцов пърформанс за унификацията на тяло и темперамент. Преодоляването на границите на една система и внедряването в друга, довежда до деструктивни промени в търсене на нова идентификация.

В спектакъла звукът и интеракцията между визуалната среда и танцьора правят възможно физическото преодоляване и фокусиране върху отделни етапи от действието и изграждане на различни гледни точки.

Derida Dance
е компания, която реализира проекти в областта на съвременния танц с участието на български и чужди артисти. През 2009 компанията създава първия и единствен център за съвременен танц в София - Derida Dance Center. През 2011 г. спектакъла ASA, копродукция на Дерида Денс и Списание Едно открива няколко международни фестивала между които и Sofia Dance Week. През 2012 г. 12 от най-добрите участници в Korea Dance Festival получават стипендии за участие в една от продукциите на Derida Dance за 2012 г. Derida Dance ще вземат участие и в една от плануваните продукции за 2012 г.

Албена Баева е художник. Завършва първия випуск на “Дигитални изкуства” в НХА. През 2011 година печели международните награди за съвременно изкуство “Есл” и “VIG”, номинирана е и за награда за съвременно изкуство “База”. Основател е на Runabout project. Участва в различни международни фестивали и групови изложби в Австрия, Германия, Италия, Румъния и България.

Продуктивният музикант Иван Шопов е известен под множество псевдоними. Balkansky е Dubstep и IDM псевдонима му в денс музиката. Появява се с издания за лейбъли като Кукер Музика, Z Audio, Wicky Lindows, Dubsaw, Ad Noiseam, Dub Monkey, Hollow Point, Subtrakt и Ohm Resistance, като дискографията му нараства с всяка седмица през последните години. С участията си по фестивали и клубове в Австралия, Мексико, Колумбия, Нова Зеландия и пътувайки почти всеки уикенд в Европа, талантливия млад изпълнител Balkansky е един от най-успелите имена на електронната музикална сцена.

Джънгин Лий е родена в Сеул, Южна Корея. Учи съвременен танц в Kyung-Hee University, Южна Корея, където получава бакалавърска и магистърска степен. Работи с танцовия театър на Сеул, както и за множество международни танцови проекти. Занимава се с хореография и преподавателска дейност. През 2008 г. печели втора награда на конкурса Tokyo Nakano Dance. Между 2009 и 2010 г. живее и работи в Берлин. През 2011 г. Джънгин Лии е поканена и работи за компанията Derida Dance.

. Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на Община Варна – кандидат за Европейска столица на културата 2019г.
Автор:
Петра Димитрова
Публикация:
26.10.2012 г. 13:12
Посетено:
1499
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15556-artefact-premiera-na-nay-noviya-proekt-na-derida-dens-vav-varna