Сцена / екран / ефир

Премиера на "Глутница шепти любовно в тъмното"

В програмата на GPS | Graffit Performance Series

Премиера на "Глутница шепти любовно в тъмното"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Глутница шепти любовно в тъмното" - танцово-театрален пърформанс на фондация "Сидея"

Втори независим театрален проект на колаборативното ядро от артисти, създали преди една година представлението „Ескиз в лилаво”

В програмата на
GPS | Graffit Performance Series

27.10. (събота) | 19:00 – премиера
17.11. (събота) | 19:00

. Светлозара Христова и Диляна Филипова – концепция
. Валя Петкова – текст
. Мануела Саркисян, Рената Желязкова, Георги Панайотов – пърформъри
. Иван Манов – саунд дизайн
. Мартин Павлов – флейта
. Велина Кокалова и Драго Горанов – визуална среда
. Стойчо Чакъров – графичен дизайн


ПРОЕКТЪТ

„Глутница шепти любовно в тъмното”
е танцово-театрален пърформанс, чиято поетична плът се разгръща в срещата с човешкото тяло. А-Тялото… сцена-за-сцената, екран и прожектор, скулптиране на непроявени образи…

Представление за невъзможната наподобителност, изследващо границите, репрезентативните и комуникативните възможности на театъра. Образът върху ретината – умален и обърнат; очите заблуждават – другият е Друг, другото е Друго.

Какво има под клепача на нищото? Каква е плътността на тъмното? Триадата и монадата в отношение на неравенство или на уравнение? Лутам се, а съм част от глутница… Откритостта залага капани на открито и вече не е страшно, че Другият ще отвори очи…
А-типичен танц със себе си, опит да докосна сам себе си… Траектория от жажди, маловолия и тишини, огледала, държани от най-нежни ръце, колекция от просторни пашкули. Сълзата крещи по пътя между окото и устните, между устните и устните, надолу по кората на шията като опит за пробуждане на сънната артерия.

„Глутница шепти любовно в тъмното” е вторият независим театрален проект на колаборативното ядро от артисти, създали преди една година представлението „Ескиз в лилаво”. И в този проект трупата утвърждава своята колаборативна творческа методология, прохождаща следните етапи: избиране на конкретна тема / проблем, провеждане на предварителна изследователска работа във връзка с темата / провеждане на дискусии, същински централен етап: изграждане на несловесна движенческа партитура на базата на проведени физическо-пластически опити и генериране на текстови, музикален и визуален елемент от импулсите на движенческата партитура. Както в предходния, така и в този театрален проект / представление, централна задача на екипа е изследване възможностите, ходовете и живота на човешкото тяло в извънредното време-пространство на сценичната среда.

. Представлението се реализира от Фондация „СИДЕЯ”, с подкрепата на Община Варна и Галерия „Графит”.


Автор:
Петра Димитрова
Публикация:
18.10.2012 г. 14:02
Посетено:
1333
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/15555-premiera-na-glutnitsa-shepti-lyubovno-v-tamnoto